Diferența dintre iubirea peste fire și dragostea ca LIKE. “Povestea iubirii” intră în cinematografe! Interviu cu regizorul Radu Mihăileanu

9 iunie 2017, 19:16

Bazat pe bestseller-ul cu același nume scris de Nicole Krauss, tradus în peste 35 de limbi, filmul urmărește povestea de dragoste dintre Leo și Alma, doi tineri evrei din Polonia pe care ororile din Al Doilea Război Mondial par să-i despartă pentru totdeauna. The History of Love este titlul cărții pe care Léo Gursky (Derek Jacobi) o scrie pentru Alma Mereminski (Gemma Arterton). După mulți ani, apariția ei misterioasă ajunge să conecteze oameni din întreaga lume.

– E un film, după cum îi spune și titlul, despre cum e văzută dragostea de-a lungul a aproape 100 de ani, 3 generații, cu un mesaj pe care îl simțim din film că acum există o frică de dragoste. Tinerilor le e frică. Eroina din film, o adolescentă, îi spune iubitului ei ‘bun, ne sărutăm un pic, o să facem sex și după aceea s-a terminat’.  

Radu Mihăileanu: Povestea e mai ales a unui domn în vârstă. Povestea dragostei e povestea lui, care începe în anii ’30, care e o poveste extrem de romantică, cu tragedii dar și cu mult umor, și omul ăsta iubește peste fire, să spun așa. Și el e un exemplu. Deci cum iubește el, ajunge virusul ăsta misterios al dragostei la această adolescentă care trăiește în New York – are toate dificultățile – pentru că epoca, tehnologia, mai mult iubim în virtual decât în real, dar poate că omului ăstuia și virusul lui, exemplul lui de dragoste, o va ajuta să nu-i mai fie frică, chiar dacă îi e frică de-a lungul filmului.

Eu cred, romantic cum sunt, ca în filmele ‘Titanic’ sau ‘Love Story’ pe timpuri, că la un moment dat, chiar dacă avem o perioadă mai dificilă astăzi, o să fim toți contaminați încă o dată și o să regăsim plăcerea și să nu ne mai fie frică de iubire.

Omenirea trăiește în cicluri, adică trăim la maximum virtualul, ne ascundem toți acum după ecrane, Facebook, Twitter, nu știu ce.

Dragostea e un LIKE și ne apărăm că nu vrem să suferim. La un moment dat cred că o să ne săturăm de asta și o să zicem ‘Băi ce bine e să te uiți în ochii cuiva, să mângâi un obraz, să iei pe cineva de mână’, că prin ecran nu prea poți să iei de mână, chiar dacă te aperi, dar nu trăiești niciodată decât o mediocritate. La un moment dat cred că o să aruncăm mediocritatea asta chiar păstrând ecranele, dar punându-le într-un colț, și o să coborâm iarăși în stradă, o să zicem ‘Hai să ne vedem’. Și o să ne vedem.

Eroul iubește o singură femeie pe care o numește „femeia cea mai iubită din lume”. Și dacă spectatorul va trăi cu sentimentele astea foarte puternice și cu personajele astea, va zice ‘Și eu vreau’. 

Interviul integral, în secțiunea VIDEO

Pelicula a avut o proiecție specială și la Dâncu, comuna Aghireșu, unde au fost turnate scene importante.

Interpretul eroului în vârstă din film, Sir Derek Jacobi, invitat special la TIFF, are în portofoliu peste 90 de roluri în filme de cinema și producții de televiziune, precum The Day of the Jackal (1973), Little Dorrit (1983), Dead Again (1991), Gladiator (2000), Gosford Park (2001), The Riddle (2007), The King’s Speech (2010).

În teatru, a obținut de două ori prestigiosul trofeu Laurence Olivier pentru interpretarea memorabilă din Cyrano de Bergerac (1983) și A douăsprezecea noapte (2009) și un premiu Tony pentru performanța din Mult zgomot pentru nimic (1984). Este membru fondator al National Theatre Company din Marea Britanie.

O altă vedetă din distribuție este Gemma Arterton, fostă „Bond girl” (Quantum of Solace, 2008) cu roluri în blockbustere precum Clash of the Titans (2010), Prince of Persia: The Sands of Time (2010) sau Byzantium (2013) și cu premii importante în teatru.

Alături de ei apar Sophie Nélisse (The Book Thief) și renumitul actor american Elliott Gould (M*A*S*H, trilogia Ocean, seria Friends) dar și actori români, printre care Corneliu Ulici, Mihai Călin, Miriam Rizea, Simona Maican, Claudiu Maier și Ovidiu Cuncea.

(w500) Elliott Go

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite