Dietă-tratament pentru un milion de români. Certificarea „Spic Tăiat” pentru alimentele fără gluten, lansată și în România

16 mai 2019, 20:06

„Ajunsese efectiv o legumă. Nu mai mergea”.

La numai doi ani, fetiţa din imagini era în pragul morţii. După vizite la 15 medici şi analize de mii de lei, părinţii au aflat că micuţa are o afecţiune genetică autoimună care afectează 1 la sută din populaţie. Din cauza intoleranţei la gluten – o proteină din orz, grâu şi secară – intestinul său nu asimila nutrienţii. Boala se poate declanşa la orice vârstă. Iar simptome pot fi de ordinul sutelor.

Loredana Samoilă, mama unei fetițe cu intoleranță la gluten: „Balonare foarte mare, de la deficit de fier și vitamina D, care sunt asociate, anemie. Acuza dureri de oase, şchiopăta. La doar două săptămâni după regimul strict fără gluten a luat două kilograme, a început să meargă şi să alerge, ceea ce nu făcea”.

200 de mii de români ar avea boala celiacă, dar cei mai mulţi nu sunt diagnosticaţi. Nici nu ştiu ce riscă din cauza intoleranţei la gluten.

Iuliana Roibu Bonoiu, președintele Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten: „Organismul se autoatacă atunci când consumă gluten şi generează atrofierea vililor din intestinul subţire, ceea ce duce la malabsorbţie severă şi la complicaţii foarte serioase, cum ar fi limfomul non-Hodgkin, cancere”.

Hrana fără gluten este singurul tratament, pe viaţă, pentru cei cu sensibilitate.

Produsele speciale petru cei cu intoleranţe, inclusiv alimentele de bază, sunt foarte costisitoare. De exemplu, dacă o pâine obișnuită, cu făină de secară, costă 3 lei, cea fără gluten, la jumătate din cantitate, costă de cinci ori mai mult.

Un proiect de lege din parlament propune un ajutor de 300 de lei pe lună pentru cei bolnavi, analize gratuite pentru depistarea bolii, un cadru pentru ca în şcoli, grădiniţe şi spitale să existe şi meniuri dietetice. Şi sprijin pentru firmele care produc fără gluten. În România, sunt doar 419 produse certificate ca sigure. Imaginea cu spicul tăiat este o garanţie. Și producătorii din ţară pot obţine acum certificare europeană.

Claudia Stancu, auditor pentru certificarea Crossed Grain – Spic Tăiat: „Ne asigurăm că, de la orice bob de cereală fără gluten până la aditivi de toate felurile, nu există risc de contaminare”.

Specialiştii atrag atenţia însă că alimentele fără gluten nu sunt recomandate celor sănătoşi.

Lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist: „Copiii care nu suferă de sensibilitate la guten, deci de boală celiacă, lipsa glutenului din dietă, lipsa cerealelor integrale, de fapt, şi a produselor de panificaţie integrale, conduc la avitaminoze, la lipsă de vitamină B12, de folat, de fibre, de zinc. Toate acestea conduc la scăderea imunităţii acestor copii”.

În weekend, medicii vor lansa şi o campanie de conştientizare la singurul târg de produse fără gluten, la World Trade Center.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite