Dictatura regală. Carol al II-lea a fost nevoit să renunțe la tron după ce România Mare e ciopârțită

9 martie 2019, 17:12

În primii ani de domnie ai lui Carol al II-lea, România s-a confruntat cu mari scandaluri de corupție în lumea politică. Acestea nu au rămas fără urmări.

Mişcarea legionară, o grupare extremistă, a început să strângă tot mai mulţi adepţi din această cauză. Actele de violență ale Gărzii de Fier l-au făcut pe Carol să interzică gruparea în 1933.

În replică,  legionarii l-au asasinat pe premierul I. Gh. Duca.

Regele a instituit legea marțialã și a luat măsuri extreme împotriva vinovaților.

În acest context, în 1938, Regele a dizolvat Parlamentul, a desființat partidele politice parlamentare și a instituit dictatura regală. A înființat un partid unic – Frontul Renaşterii Naţionale.

România era prinsă între două dictaturi: nazismul în Vest și stalinismul în Est. Carol al II-lea a încercat fără succes să găsească sprijinul democrațiilor europene. După o vizită la Paris, Carol a ajuns și în Germania, unde a avut o  întrevedere  cu Hitler.

În 1939, Uniunea Sovietică şi Germania nazistă au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, împărțindu-și sferele de influență în Europa.

În același an, înca neutră, România a semnat un tratat economic cu Germania, care le-a asigurat nemţilor accesul la petrolul românesc, esenţial în efortul de război.

Dar chiar și așa, nemţii au permis Uniunii Sovietice să anexeze Basarabia şi Bucovina de Nord, în iunie 1940. Carol al II-lea nu vrut să cedeze teritoriile fără luptă, dar şeful armatei l-a convins că soldaţii nu vor rezista.

După două luni, prin Dictatul de la Viena, România a fost nevoită să cedeze Ungariei aproape jumătate din Transilvania, iar Bulgaria a recuperat Cadrilaterul.

Într-o scurtă perioadă, România a pierdut o treime din teritoriu.

În faţa tensiunilor tot mai mari din viaţa românească, Regele l-a adus la putere pe generalul Ion Antonescu.

La 6 septembrie 1940, Carol a părăsit ţara împreună cu Elena Lupescu.

Regele Mihai l-a condus la gară. A fost și ultima dată când aveau să se mai vadă cei doi regi, pe care destinul i-a adus abia acum din nou împreună.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite