Dictatura de la Phenian susține că SUA plănuiesc să creeze alături de Japonia şi Coreea de Sud o alianţă militară precum NATO

Foto: Micha Brändli/ Unsplash
Foto: Micha Brändli/ Unsplash
4 iulie 2022, 12:53

„Realitatea arată clar că scopul real al răspândirii de către SUA a zvonului referitor la o «ameninţare din partea Coreei de Nord» este cel de a oferi o scuză pentru obţinerea supremaţiei militare asupra regiunii Asia-Pacific”, a precizat purtătorul de cuvânt Ministerului nord-coreean de Externe, răspunzând la o întrebare adresată de Agenţia Centrală de Ştiri din Coreea (KCNA).

„Situaţia existentă impune construirea urgentă a apărării ţării pentru a face faţă în mod activ agravării rapide a mediului de securitate”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Preşedintele american Joe Biden, premierul japonez Fumio Kishida şi preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol s-au întâlnit săptămâna trecută în marginea unui summit NATO şi au convenit că progresul programelor nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord reprezintă ameninţări serioase nu numai pentru peninsula coreeană, ci şi pentru Asia de Est şi restul lumii.

Ei au spus că vor explora alte mijloace pentru a consolida „descurajarea extinsă” împotriva Coreei de Nord.

Coreea de Nord a efectuat anul acesta teste de rachete într-un ritm fără precedent, iar unii consideră că se pregăteşte pentru un alt test nuclear.

„Capacităţile de descurajare ale alianţelor Japonia-SUA şi SUA-Republica Coreea trebuie să fie îmbunătăţite ca parte a efortului esenţial de a consolida parteneriatul trilateral dintre Japonia, SUA şi Republica Coreea”, a afirmat Kishida.

Relaţiile dintre Japonia şi Coreea de Sud sunt tensionate în contextul ocupării peninsulei coreene de către Japonia din 1910 până în 1945.

Relaţiile s-au deteriorat ajungând la cel mai scăzut nivel în timpul mandatului fostului preşedinte sud-coreean, Moon Jae-in.

Cu toate acestea, preşedintele în exerciţiu Yoon şi-a exprimat dorinţa de a repara relaţiile, iar Kishida a părut să îi împărtăşească dorinţa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite