Dicționarul multimedia al teatrului românesc – 70 de ani de istorie pe scenă, la distanță de un click

Emisiunea "Cooltura" vă invită să accesați online un dicționar multimedia al teatrului românesc. În ultimii 30 de ani au existat mai multe încercări de a construi un astfel de dicţionar, din păcate niciuna dusă la bun sfârşit. De data aceasta, proiectul a prins contur rapid. Critici de teatru, profesori și studenți au lucrat intens în lunile de pandemie. În dicţionar găsim informații despre artiști și despre spectacole de referință din perioada 1950-2020.

05 Septembrie 2020, 15:53 |
Dicționarul multimedia al teatrului românesc
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În spatele Dicționarului multimedia al teatrului românesc stă o muncă serioasă, făcută de specialiști în teatru și de studenți de la facultățile de profil din Cluj-Napoca și Tîrgu Mureș.

Dicționarul include în prima sa etapă 50 de fișe, împărțite în două secțiuni: "Artişti" și "Spectacole", care acoperă perioada 1950-2020.

Intenția inițiatorilor este să continue completarea dicționarului pe măsură ce vor accesa noi fonduri. Meritul dicționarului nu e numai acela de a pune laolaltă arhive teatrale, informații, cronici și imagini. El reprezintă și o privire critică proaspătă, nouă.

Toate fișele despre artiști și spectacole sunt texte scrise din perspectiva teatrologului de azi.

Ce găsim la o accesare a dicționarului multimedia al teatrului românesc pe dmtr.ro? Să luăm, de pildă, o figură din secțiunea artiștilor - regizorul Liviu Ciulei. Îi vedem biografia artistică, fațetele de regizor și scenograf, lista spectacolelor din țară și din străinătate, fotografii, interviuri, articole, afișe și cronici scanate, link-uri către înregistrări video.

Dicționarul vine într-un moment care ne-a arătat cât de prețioase sunt arhivele, altfel destul de neglijate la noi.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 11°C
IASI 9°C 7°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 8°C
CRAIOVA 8°C 10°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI