Dicționarul Englez Oxford: Cuvântul anului 2022 este ”goblin mode”

A fost anunțat primul cuvânt al anului, al dicționarului englez Oxford, care va fi ales prin vot public. Cuvântul câștigător, "modul spiridușului", este un termen argotic care descrie un comportament neîndulgent, leneș, neglijent sau lacom. Acesta a fost una dintre cele trei opțiuni potențiale selectate de lexicografii Oxford.

05 Decembrie 2022, 16:27 Știrile TVR |
Cuvântul anului 2022 / FOTO: Captură Oxford Languages

Mii de oameni au reușit să iasă din starea de "goblin mode” pentru a vota, iar expresia a câștigat detașat, cu 318.956 de voturi, reprezentând 93% din total.

Ce înseamnă mai exact expresia ”goblin mode”?

Potrivit Oxford University Press, care publică Oxford English Dictionary, este un termen argotic folosit adesea în expresii precum "Sunt în modul spiridușului" sau

"a intra în modul spiridușului ".

Acesta a continuat să explice că este „un tip de comportament care este în mod nejustificat autoindulgent, leneș, neglijent sau lacom, de obicei într-un mod care respinge normele sau așteptările sociale".

Termenul a început să apară pe internet în 2009, dar a devenit viral la începutul acestui an, din cauza unui scandal fictiv cu titluri fictive în care a fost implicată actrița și modelul Julia Fox, precum și a unei postări populare pe Reddit care descria o persoană care s-a comportat ca un spiriduș.

Pe măsură ce restricțiile împotriva Covid-19 au fost ridicate, popularitatea termenului a continuat să crească, deoarece oamenii și-au dat seama că nu vor să se întoarcă la modul în care era viața înainte.

Este pentru prima dată când cuvântul anului a fost ales de public, o decizie luată într-un an pe care organizatorii l-au descris ca fiind "mai divizat ca niciodată".

Casper Grathwohl, președintele Oxford Languages, a declarat că oamenii și-au îmbrățișat spiridușul interior.

El a adăugat: „Sperăm că publicul se va bucura să fie implicat în proces, dar acest nivel de implicare în campanie ne-a luat total prin surprindere. Forța răspunsului, din partea publicului, evidențiază cât de important este vocabularul nostru pentru a înțelege cine suntem și pentru a procesa ceea ce se întâmplă cu lumea din jurul nostru”.

Președintele Oxford Languages a mai spus, făcând referire la anul ce tocmai a trecut, că acest termen rezonează cu noi toți.

„Este o ușurare să recunoaștem că nu suntem întotdeauna sinele idealizat și îngrijit pe care suntem încurajați să îl prezentăm pe conturile noastre de pe Instagram și TikTok".

Pe locul al doilea s-a clasat metaverse, cu 14.484 de voturi, urmat de #IStandWith, cu 8.639 de voturi.

Expertul în cuvinte TV Susie Dent a declarat că a votat pentru #IStandWith.

Cuvântul anului de anul trecut a fost vax, ca un ecou al interesului pentru vaccinuri, după ce a fost lansat un vaccin împotriva coronavirusului.

 

 

Sursa: BBC

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI