Diaspora ucraineană a celebrat Ziua Independenței în capitalele europene și la New York

25 august 2022, 13:42

La Varșovia, primarul capitalei poloneze a fost cel care a deschis festivitățile de Ziua Independenței Ucrainei la care au participat mii de oameni. Polonia este țara care, de la declanșarea războiului, a primit cei mai mulți refugiați ucraineni.

Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei: Adesea vorbim de valori comune, de valori europene, despre democraţie şi suveranitate. În aceste zile ucrainenii îşi dau sângele pentru aceste valori. Cred că toată Europa este conştientă de acest lucru şi susţine integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană.

În capitala Lituaniei, Vilnius, a fost o uriașă petrecere rave, la care muzica a fost asigurată de DJ din Ucraina.

Mark Adam Harold, organizatorul evenimentului: Oameni care dansează şi se exprimă liber sunt exact lucrurile pe care Putin le detestă și de care îi este teamă. Aşa că, fix asta facem aici.

Și inima Europei s-a colorat ieri în culorile Ucrainei. Iar printre cei care au agitat un uriaș drapel galben albastru au fost președinta Comisiei Europene și primarul Bruxellesului.

Viktorija Dzyuba, refugiată din Ucraina: Este un minunat gest de solidaritate cu Ucraina din partea comunităţii europene, a comunităţii belgiene şi a Europei în ansamblu.

Într-un mesaj de Ziua Independenței, Ursula Von de Leyen a promis că Europa este alături de Ucraina pe termen lung și că va ajuta la reconstrucția țării devastate de război.

În cele mai multe capitale europene, printre care Berlin, Paris sau Atena, mii de ucraineni din diaspora sau refugiați sosiți în ultimele 6 luni de război au organizat parade pentru a marca Ziua Independenței.

Și peste ocean au fost organizate ceremonii. La New York, în Parcul Central, a fost desfășurat cea ce organizatorii au numit cel mai mare steag ucrainean realizat vreodată și pe care l-au botezat „stindardul curajului”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite