Diaspora a ajuns la 5,6 milioane de români. Datele au fost colectate de la toate misiunile diplomatice ale țării noastre

24 iulie 2019, 14:27

Plecați înainte de Revoluție sau după, românii au ajuns să reprezinte cele mai mari comunități în țări din Europa de Vest.

5,6 milioane de români sunt înregistrați la misiunile diplomatice, care au transmis cifrele către Ministerul Românilor de Pretutindeni.

În Italia s-a format cea mai mare comunitate de români.

Spania e a două țară după numărul de conaționali stabiliți acolo – un milion.  Și aici sunt mulți care au afaceri ori funcții în localitățile în care s-au stabilit.

În chestionarele trimise la Ministerul dedicat lor, mulți spun că ar vrea să se întoarcă în țară.

„Motivele cel mai des invocate când vine vorba de plecarea din România sunt neajunsurile materiale cotidiene, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupția. Remedierea acestor motive ar constitui întoarcea lor în România”, spune ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero.

În comunitățile istorice ale României trăiesc aproape 4 milioane de vorbitori de limba română. Unii beneficiază de burse, sau studiază pe locuri bugetate în universitățile din România. Cei mai mulți sunt în Republica Moldova.

Diaspora românească este a cincea cea mai mare din lume.

Ministrul pentru românii din străinatate, Natalia Intotero, a anunțat că va începe o campanie de informare cu privire la alegerile prezidențiale.

Ea a explicat că în ultimii ani, românii care trăiesc în alte țări sunt tot mai implicați în procesul electoral și au transmis Ministerului propunerile lor de modificare a legilor din domeniu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite