Consilierul prezidenţial Diana Păun: Iodul administrat neconform poate să aibă reacţii adverse la anumite categorii de pacienţi

Pastile de iod
Pastile de iod
29 martie 2022, 11:02

„Îndemn populaţia să asculte sfaturile specialiştilor şi informaţiile publice comunicate de Ministerul Sănătăţii. Pentru că, în calitate de endocrinolog, trebuie să vă spun că iodul administrat neconform poate să aibă reacţii adverse la anumite categorii de pacienţi. Până la urmă, este o medicaţie care trebuie clar indicată în anumite contexte. Nu recomand a lua după ureche iodura de potasiu, pentru că acest lucru poate să aibă reacţii adverse la anumite categorii de populaţie”, a subliniat Păun.

Consilierul prezidenţial a recomandat populaţiei să asculte sfaturile specialiştilor.

„De aceea, întăresc recomandarea de a asculta sfaturile specialiştilor şi comunicările oficiale ale Ministerului Sănătăţii, care a fost destul de clar din această perspectivă. Nu sunt motive majore de îngrijorare. Haideţi să nu creăm panică atunci când nu este cazul şi să facem lucrurile într-un mod organizat. Vreau să liniştesc populaţia. Pacienţii care au trecut măcar o dată pe la endocrinolog cunosc aceste detalii şi mă bazez pe faptul că educaţia şi conştientizarea acestor informaţii vor avea efectul scontat”, a spus medicul Diana Păun.

Medicamentele cu iod, produse de compania farmaceutică Antibiotoice Iaşi, au ajuns în urmă cu câteva zile în depozitele Direcţiilor de Sănătate Publică. Producţia celor 30 de milioane de comprimate a început pe 8 martie şi a fost gata în 12 zile. Ministerul Sănătăţii vrea să le distribuie oamenilor cu ajutorul medicilor de familie. Iodura de potasiu se administrează populaţiei DOAR în caz de accident nuclear.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite