Diana Păun, consilier prezidențial: Întreruperile serviciilor de sănătate pentru cancer din ultimul an vor duce la o diagnosticare tardivă

Întreruperile serviciilor de sănătate pentru cancer din ultimul an vor duce la o diagnosticare tardivă, care va fi însoţită de o mortalitate foarte mare asociată, a declarat, joi, consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Diana Păun la conferinţa online organizată de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente şi revista "Politici de Sănătate", privind lansarea proiectului "Împreună Învingem Cancerul".

11 Martie 2021, 16:35 (actualizat 11 Martie 2021, 16:41) |
Diana Păun

"Povara globală a cancerului a crescut foarte mult - la 19,3 milioane de cazuri şi 10 milioane de decese în anul 2020 la nivel global, o creştere de la 18 milioane de cazuri şi 9,6 milioane de decese în 2018. Sunt cifre înaintate de Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului. Mare parte din această creştere a avut loc în ţări în curs de dezvoltare, inclusiv România. Cercetările indică faptul că în continuare vom experimenta creşteri relative ale incidenţei cancerului deosebit de importante până la nivelul anului 2040. Concluziile acestor cercetări confirmă faptul că întreruperile serviciilor de sănătate pentru cancer din ultimul an vor duce la o diagnosticare tardivă, ceea ce se va însoţi de o mortalitate foarte mare asociată", a spus Păun.


Potrivit acesteia, pandemia de COVID-19 a afectat semnificativ pacienţii cu cancer din cauza amânării screeningului, întârzierii în modificarea tratamentelor, în contextul în care inovaţia în domeniul cancerului din ultimii ani este "explozivă".

"Este momentul zero de intervenţie. Cu atât mai mult cu cât pandemia COVID-19 a afectat semnificativ pacienţii cu cancer tocmai din cauza amânării acelor trasee - a screeningului, întârzierea modificării tratamentelor -, în contextul în care inovaţia în domeniul cancerului din ultimii ani este absolut explozivă şi, nu în ultimul rând, a reticenţei pacienţilor de a se adresa spitalelor, medicilor din reţeaua de oncologie, teamă generată de infectarea cu SARS-CoV-2. Mai important este că impactul economic mai larg al pandemiei asupra îngrijirii cancerului probabil că va fi resimţită mulţi ani de acum înainte şi va face mai dificilă atingerea obiectivelor pe care noi ni le propunem, inclusiv de dezvoltare durabilă şi de acoperire universală cu servicii de sănătate", a mai spus medicul.

Ea a afirmat că "de multe ori" a fost necesar ca autorităţile să îşi "mute" atenţia de la intervenţiile generale pentru diverse boli la măsurile de control cu privire la pandemie.

"Închei prin a transmite dorinţa şi asumarea preşedintelui României pentru elaborarea cât mai rapidă şi implementarea unui Plan naţional de cancer, care să se construiască pe pilonii planului european de cancer", a adăugat consilierul de stat Diana Păun.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI