Dializa hepatică, o procedură care salvează nenumărate vieți, nu se mai poate face la Iași, din cauza unui ordin care restricționează decontarea. Pacient trimis cu elicopterul SMURD la București pentru a fi salvat

Un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate blochează efectuarea dializei hepatice la Iași, pentru că Spitalul "Parhon" folosește alte consumabile și altă aparatură decât cele prevăzute pentru decontare.

21 Noiembrie 2019, 12:58 |
Dializa hepatică nu se mai poate face la Iași
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Un caz grav, care putea fi rezolvat foarte uşor la Iaşi, a fost al unui tânăr de 19 ani, intoxicat cu paracetamol. În loc să fie supus pe loc unei dialize hepatice, a trebuit să fie trimis cu elicopterul SMURD la Bucureşti.

Sunt 2 ani de când tratamentele de dializă hepatică nu mai sunt decontate la Iași. Motivul a fost acela că Spitalul "Parhon", singurul care poate face procedura, are un alt tip de aparat decât cel pentru care se decontează tratamentul de către Casa de Asigurări.

Procedura a salvat viețile pacienţilor cu insuficienţă hepatică după intoxicaţii cu ciuperci sau în cazul supradozelor medicamentoase, dar şi pe cea a unor bolnavi de ciroză.

Medicii ieşeni au semnalat de nenumărate ori anomaliile legislative, atât comisiilor de specialitate de la Ministerul Sănătății, cât şi Casei de Asigurări de Sănătate.

Până acum nu au primit niciun răspuns.

Abia după ce reporterii TVR Iaşi au semnalat problema, autorităţile centrale au promis că în cel mai scurt timp vor lua măsuri.

Şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ne-au menţionat faptul că problema va fi analizată cât mai curând posibil în Comisia de gastroenterologie, care propune spre avizare materialele sanitare şi tipurile de kituri pentru dializă ce pot fi decontate.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 13°C
IASI 12°C 9°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 13°C 13°C
CRAIOVA 10°C 11°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI