Dezvoltarea parteneriatului strategic şi situaţia de securitate au fost discutate de președintele Iohannis cu ministrul francez al Forţelor Armate, aflat în vizită în România

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Sebastien Lecornu
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Sebastien Lecornu
3 noiembrie 2022, 16:53

„Preşedintele României a apreciat soliditatea relaţiilor dintre cele două ţări şi a transmis mulţumiri Franţei pentru eforturile de constituire şi operaţionalizare a Grupului de Luptă NATO din ţara noastră, ca parte a angajamentului aliat de întărire a posturii de apărare şi descurajare a Alianţei pe Flancul Estic”, informează sursa citată.

Şeful statului a menţionat cooperarea foarte bună dintre cele două state pe timpul misiunilor executate în comun sub egida NATO, UE, ONU şi OSCE, precum şi în cadrul exerciţiilor multinaţionale.

Cu privire la criza de securitate din regiune, generată de invadarea militară a Ucrainei de către Federaţia Rusă, preşedintele Iohannis a punctat „impactul multidimensional” pe care aceasta îl are asupra securităţii regionale, europene şi euroatlantice.

El a subliniat importanţa menţinerii unităţii şi solidarităţii aliate, inclusiv în ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei şi cetăţenilor ucraineni, precum şi a îmbunătăţirii capacităţii aliaţilor de a acţiona împreună.

Preşedintele Klaus Iohannis a reliefat, în contextul actualelor tendinţe de deteriorare continuă a mediului de securitate, importanţa parteneriatului dintre NATO şi Uniunea Europeană, precum şi necesitatea consolidării acestuia.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a evidenţiat importanţa susţinerii rezilienţei şi a capacităţii de apărare a partenerilor din vecinătate pentru a face faţă provocărilor de securitate cu care se confruntă.

Ministrul Forţelor Armate din Franţa a apreciat relaţiile de cooperare bilaterală cu România în domeniul apărării şi a afirmat disponibilitatea ţării sale de a continua dezvoltarea şi diversificarea acestora.

Oficialul francez a subliniat profesionalismul militarilor români şi cooperarea foarte bună dintre cele două state pe timpul executării misiunilor şi activităţilor de instruire desfăşurate în context aliat sau bilateral.

„Ministrul Sebastien Lecornu a mulţumit României pentru eforturile depuse în asigurarea condiţiilor de staţionare a militarilor francezi pe teritoriul ţării noastre şi a dat asigurări că Franţa va rămâne pe deplin implicată în implementarea deciziilor NATO de asigurare a securităţii Flancului Estic, în conformitate cu deciziile Summitului NATO de la Madrid şi cu direcţiile prevăzute în Noul Concept Strategic”, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Ministrul Forţelor Armate din Franţa, Sebastien Lecornu, efectuează o vizită oficială în România. Oficialul a vizitat militarii francezi care fac parte din grupul de luptă al NATO din România. După ce a fost în Poligonul Cincu, Sebastien Lecornu s-a întâlnit cu președintele Iohannis și cu premierul Ciucă.

Franța are în România câteva sute de militari, care, alături de olandezi și belgieni, formează grupul de luptă al NATO de aici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă