Dezvoltare durabilă | La Târgu Lăpuş, rata de reciclare a depăşit 60 la sută. Povestea, în primul episod al documentarului Romania Unfolds

Sustenabilitatea câștigă tot mai mult teren în România. A început cu reciclarea deșeurilor, care a ajuns treptat şi în cele mai mici cătune. Și a continuat cu folosirea energiei verzi, care, în ultimii ani, s-a dezvoltat şi a contribuit masiv la reducerea poluării. Iar cel mai bun exemplu vine de la Târgu Lăpuş, Maramureş, unde rata de reciclare a depăşit 60%, mult peste media europeană de 49%. Exemplul oraşului cu 13.000 de locuitori este subiectul primului episod din mini-serialul documentar Romania Unfolds.

29 Septembrie 2023, 19:49 (actualizat 29 Septembrie 2023, 23:07) Știrile TVR |

Reghina Cosma, locuitor din Târgu Lăpuş: În trecut, cârpele mai mari, lenjeriile de pat, la tăiam şi făceam preşuri. Şi acum încă mai facem, dar se selectează, vine o mașină o dată pe săptămână, ne-a dat tomberoane de la primărie şi le sortăm în patru categorii.

Maşina vine în fiecare miercuri, conform programului stabilit. Până în 12:00 -13:00 pubelele sunt goale, spune un localnic.

Povestea de succes în reciclare a oraşului Târgu Lăpuş este prezentată pe larg în primul episod al mini-serialului documentar Romania Unfolds, care cuprinde şi alte exemple din comunităţi autohtone, în care cheia rezolvării provocărilor locale are la bază o soluţie sustenabilă.

Mădălin Mihailovici, CEO, companie servicii de apă şi canalizare: Nu este doar un portal web, este o platformă educaţională, în care ne propunem să arătăm tuturor oamenilor ceea ce înseamnă o lume sustenabilă, ceea ce înseamnă să punem în practică tehnologii verzi, să folosim energia verde, să protejăm natura, să facem lucrurile durabile. Lumea are nevoie de exemple, de exemple sustenabile, adică cel mai important lucru de aici este să înţelegem că trebuie să se ajungă la o comunitate, la o coexistenţă între biosferă şi civilizația umană.

Documentarul are 6 episoade care aduc în prim-plan teme pliate pe Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Organizaţiei Națiunilor Unite. De la reducerea inegalitaţilor sociale, producţie şi consum responsabile, până la invovaţie în industrie şi infrasctructură şi apă curate.

Potrivit Raportului Naţional Voluntar, România şi-a atins peste 62% din obiectivele stabilite pentru 2030. Dar are și ținte unde regresează, după cum arată Raportul Global privind Dezvoltarea Durabilă, precum acţiunea pentru climă, dar şi ținte unde stagnează, printre care educaţie de calitate, energie curată şi accesibilă, producția şi consumul responsabile.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI