LUMEA AZI

Dezvăluiri internaționale: Cum a spălat crima organizată bani prin băncile din întreaga lume

Deutche Bank, JP Morgan sau HSBC sunt trei dintre cele cinci bănci mondiale care au făcut profituri uriașe din bani proveniți din crima organizată, traficul de droguri sau terorism. Au făcut-o chiar și după ce autoritățile americane au amendat instituțiile financiare care nu au oprit sistemele de spălare a banilor. Vorbim de dosarele FINCEN, Rețeaua de combatere a infracționalității financiare al ministerului american de finanțe. Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație, care a studiat documentele mai bine de un an, a descoperit nume grele ca Donald Trump sau Recep Erdogan, dar și ale oligarhilor ruși, implicați în toată această afacere încurcată.

26 Septembrie 2020, 16:48 (actualizat 26 Septembrie 2020, 16:53) |

Tranzacții în valoare de aproximativ 2000 de miliarde de dolari, asta dezvăluie jurnaliștii care au studiat informațiile scurse de la angajații trezoreriei americane care se ocupă de combaterea criminalității financiare. Dezvăluirile arată cum cele mai mari bănci din lume au permis crimei organizate să spele bani prin băncile de pe întreaga planeta.

Totul se bazează pe rapoartele întocmite de FinCen în urma suspiciunilor legate de tranzacțiile realizate în dolari, chiar dacă acestea nu au loc pe teritoriul Statelor Unite.

Să zicem că un individ a făcut o avere din afacerile cu droguri. Ca să nu trezească nicio bănuială, el vrea să facă astfel încât banii să pară că provin dintr-o afacere curată. Așa că își înființează o firmă paravan într-o altă țară. Să zicem, Letonia. O cafenea. Mai deschide una în Dubai care pretinde a fi furnizorul de boabe de cafea. Pentru fiecare firmă, deschide câte un cont la o bancă regională. Și știe că acestea nu vor pune prea multe întrebări. Firma din Dubai emite o factură pentru cea din Letonia în valoare de 600 de mii de dolari. Cele două bănci regionale nu pot face tranzacții directe între ele. Fiecare are un cont într-o bancă ce are sediul, în cazul de față, în SUA.

Aceștia sunt intermediarii care aprobă plățile în dolari. Ele sunt cele care ajută, de fapt, la procesarea plății celor 600 de mii de dolari pentru boabele de cafea inexistente. Zilnic, băncile americane mută mii de miliarde de dolari pentru băncile regionale din întreagă lume.

Din cele peste 2500 de documente jurnaliștii au aflat că banca britanică HSBC a permis criminalilor să mute milioane de dolari furați din întreaga lume, chiar și după ce angajații acesteia au aflat de la investigatorii americani că schema e de fapt o înșelătorie.

Banca JP Morgan, una dintre cele mai vechi instituții financiare din lume, a permis unei companii să mute mai mult de 1 miliard de dolari într-un cont din Londra fără să știe de cine este deținut acesta. Banca a descoperit ulterior că această companie ar putea fi deținută de unul dintre oamenii care se află pe lista celor mai căutate persoane de către FBI.

Banca centrală a Emiratelor Arabe Unite nu a reușit să ia măsuri împotriva unei companii locale care a ajutat Iranul să încalce sancțiunile internaționale. Deutsche Bank a efectuat tranzacții cu bani obținuți din crimă organizată, terorism și trafic de droguri.

În cazul Deutsche Bank, din documentele FinCen reiese că cei implicați în spălarea de bani nu numai că au folosit toată infrastructura băncii pe o perioadă îndelungată, dar și că sistemele de securitate ale băncii au eșuat.

Deutsche Bank nu e prima oară în centrul unui scandal financiar de proporții. Ceea ce scoate la iveală însă investigația jurnaliștilor de la ICIJ este dincolo de imaginație. În ultimii 6 ani numai, banca germană a mutat aproape o jumătate de miliard de dolari pentru niște companii cu sediul în Insulele Virgine, toate aflate sub controlul unui oligarh ucrainean, implicat și în prima campanie electorală a președintelui Trump.

A vorbit despre acest subiect la emisiunea Lumea Azi Robert Schwartz, jurnalist la Deutsche Welle.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 13°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 11°C 11°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 14°C 11°C
BRASOV 10°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI