Alegeri anticipate în Italia. Estimări date publicității imediat după închiderea urnelor: Frații Italiei ar fi obținut între 22 și 26%. Alianța partidelor de dreapta poate prelua guvernarea

25 septembrie 2022, 18:13

Exit poll-ul realizat pentru postul naţional RAI a arătat că blocul partidelor conservatoare, care include Liga lui Matteo Salvini şi partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, a câştigat între 41% şi 45%, suficient pentru a garanta controlul ambelor camere ale Parlamentului.

(w500) Controlul

(w500) Dispunere

Potrivit primelor estimări, Frații Italiei (Fratelli d’Italia) ar fi obținut între 22 și 26%.

Matteo Salvini a luat destul de puțin și are între 8 și 12%, deși la precedentele alegeri a avut 17%.

Silvio Berlusconi ar fi obținut în jur de 8%.

Astfel, partidele de dreapta ar avea împreună între 41 și 45% din voturi.

Pe stânga eșichierului politic, un partid format când a picat guvernul Mario Draghi a obținut un procent semnificativ în actualul context. Partidul Democrat a obținut între 17 și 21%. Per total, partidele de stânga au obținut, potrivit exit poll-urilor, între 25,5 și 29,5%.

(w500) Primele ex

Mișcarea 5 Stele a obținut între 13,5 și 17,5% (estimări).

VEZI și Giorgia Meloni vrea să guverneze 5 ani și respinge orice sugestie conform căreia partidul său ar fi nostalgic după epoca fascistă.

Giorgia Meloni a votat cu puțin timp înainte de închiderea urnelor, în jur de 23.00, ora locală.

(w500) Giorgia Me

Până la ora 19.00 s-au prezentat la urne aproape 47% dintre cetățenii italieni cu drept de vot, a transmis Alberta Forgiarini pentru principalul Telejurnal.

Este o diferență destul de mare față de alegerile din 2018. Atunci, la ora locală 19.00, se înregistra o prezență de 55%.

13 provincii din Italia sunt duminică sub alertă de vreme rea, un factor care a contribuit, cel mai probabil, la prezența scăzută, dincolo de dezinteresul ilustrat clar de sondajele preelectorale.

La prânz, 19% era media celor care se prezentaseră la urne.

Duminică ar trebui să voteze peste 50 de milioane de italieni.

Giorgia Meloni și-a încheiat campania spunând că vrea să revină în Italia orgoliul și libertatea acestei națiuni.

Pe fondul nemulțumirilor legate de prețurile tot mai mari și de facturile usturătoare la energie, mulți italieni au părut să fie dispuși să dea o șansă Fratelli d’Italia, formațiune care nu a fost niciodată la guvernare.

– Rămâne mereu la fel, nu se schimbă nimic.

– Atunci nu aveți o speranță?

– Nu!”

„Sper că toți să voteze cu conştiinţă, cu responsabilitate, iar situația să se îmbunătățească puțin„.

Sper să se schimbe ceva. Sper cu adevărat. Sunt sceptică, dacă e să fiu sinceră, pentru că nu am văzut mari schimbări, ba dimpotrivă, lucrurile s-au înrăutățit. (…) M-aş aştepta să respecte mai mult drepturile oamenilor, să respecte mai mult oamenii, să ne ajute în acest moment urât, nu doar vorbe, promisiuni că dăm, iar noi trebuie să ne descurcăm singuri„.

Printre noi, tinerii, este neîncredere, sincer„.

Centrul și stânga scenei politice italiene sunt divizate. Nu au reușit să-și unească forțele înaintea scrutinului și acest lucru costă din punct de vedere electoral.

Noul Parlament are 600 de mandate, mai puține decât în actuala legislatură. Acum sunt 945 în total – deputați și senatori. Reducerea numărului de parlamentari s-a făcut în urma unui referendum.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite