Dezinformare în vremea pandemiei. România, pe ultimele locuri într-un clasament european realizat pe tema rezistenței la știri false

24 martie 2021, 11:30

Știrile cu caracter fals se împrăștie cu 70% mai rapid decât știrile veridice, iar noile canale de transmitere a informațiilor în timp real cum ar fi social media facilitează eficiența transmiterii acestora.

În vremea unei pandemii ca aceasta, informațiile greșite, false sau incomplete nu fac decât să contribuie la scepticismul și neîncrederea oamenilor în autorități și dăunează eforturilor personalului medical, deja epuizat, care luptă pentru vindecarea fiecărui caz de infectare cu SARS-CoV-2.

Nu de puține ori, medicii s-au confruntat cu cazuri în care pacienții au refuzat tratamentul pentru COVID-19 pentru că nu credeau în această boală, iar starea lor s-a agravat. Au fost și pacienți care au pierdut lupta cu virusul pentru că nu au primit medicația la timp.

Dezinformarea a dus la împărțirea societății în două tabere – cei care cred în virus și cei care susțin că nu există, cei care susțin vaccinarea și cei care refuză să fie imunizați. Un clasament european recent realizat pe tema rezistenței la știri false în vremea pandemiei arată că țara noastră se situează printre ultimele locuri, alături de alte state balcanice.

După România, la coada clasamentului, sunt Serbia, Bulgaria, Turcia, Muntenegru, Albania, Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă

Permafrost arctic

Viruși ”Zombie”, vechi de aproape 50.000 de ani, readuși la viață în Siberia