Vânzarea țigărilor netimbrate în cantități mici, dezincriminată

18 iunie 2022, 15:44

Guvernul a introdus acest prag sub care vânzarea de ţigări netimbrate nu mai este considerată infractiun,e ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale.

Aceste persoane nu mai risca dosar penal, dacă vând sub 50 de cartușe de țigări netimbrate, anual. În schimb , primesc doar o amendă și li se confiscă marfa. Și dacă nu fac acest lucru în mod repetat.

Guvernul a pus în acord Codul Vamal cu decizia CCR, prin Ordonanță de urgență. Executivul a stabilit un prag cantitativ de 10.000 de țigări netimbrate sub care deținerea, transportul sau vânzarea nu mai este considerată infracțiune de contrabandă.

Persoanele anchetate, judecate sau chiar condamnate pentru contrabandă sub 10.000 de tigari scapa de dosare sau de pedeapsă.

Marii producători de țigări spun că interesul lor, dar și al statului este să fie prinși cei care fac contrabandă en-gros, nu en-detail.

Guvernul a pus Codul vamal în acord cu decizia CCR in penultima zi în care se mai putea face acest lucru. Dacă nu ar fi făcut-o, textul de lege ar fi ieșit din vigoare și riscau să scape și cei care au fost prinși că au făcut contrabandă cu mai mult de 10.000 de țigarete netrimbrate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite