Dezertare antologică. Un membru al gărzii de la Kremlin a fugit din Rusia și a vorbit despre viața secretă a lui Putin

Gleb Karakulov
Gleb Karakulov
5 aprilie 2023, 11:03

Gleb Karakulov a lucrat ca inginer în cadrul unității de comunicații prezidențiale a Serviciului Federal de Gardă (FSO) și l-a însoțit pe Putin în peste 180 de călătorii în ultimii 13 ani. Unitatea se asigura că Putin și prim-ministrul său beneficiază de comunicații criptate 24 de ore din 24.

Karakulov a declarat pentru Dossier Center că a reușit să fugă împreună cu familia sa în Turcia în timp ce îl însoțea pe Putin într-o vizită în Kazahstan pentru un summit, la mijlocul lunii octombrie 2022.

Știind că dezertarea sa a încălcat legea rusă, Karakulov a declarat: „Ar fi fost o crimă dacă aș fi rămas la locul de muncă.”

„Îl consider pe acest om [Putin] un criminal de război”, a declarat Karakulov pentru Dossier Center, care este finanțat de fostul magnat în exil Mihail Hodorkovski.

Karakulov este membrul de cel mai înalt rang al serviciilor speciale ale Rusiei despre care se știe că a dezertat în istoria modernă a țării, a precizat Dossier Center.

Pe parcursul unui interviu de o oră, el a împărtășit detalii despre obiceiurile, familia și sănătatea lui Putin.

Karakulov a declarat că Putin încă nu folosește smartphone-uri sau internet și cere ca televiziunea rusă de stat să fie disponibilă în timpul călătoriilor sale în străinătate.

El a adăugat că Putin este în continuare paranoic privind infectarea cu Covid-19, la trei ani de la declanșarea pandemiei, și obligă fiecare angajat să stea în carantină timp de două săptămâni înainte de a se afla în aceeași cameră cu el.

„A trăit într-un cocon informațional în ultimii doi ani”, a declarat Karakulov pentru Centrul de Dosare. „Se teme patologic pentru viața lui”.

„S-a izolat de lume cu tot felul de bariere: carantina, vidul informațional. Viziunea lui asupra realității a devenit distorsionată.”

Cu toate acestea, Karakulov a negat speculațiile potrivit cărora liderul în vârstă de 70 de ani ar suferi de o boală nedezvăluită: „Este mai sănătos decât mulți alți oameni de vârsta lui.”

Inginerul FSO a coroborat unele dintre rapoartele de investigație din trecut privind viața personală și averea lui Putin.

Karakulov a declarat că familia lui Putin, pe care președintele rus nu a identificat-o niciodată în mod public, a fost un „secret deschis” care a fost discutat între colegii săi ofițeri din FSO. El și-a amintit de colegi care au menționat că Putin stătea în reședințele sale cu fiicele sau cu fostele partenere.

Karakulov a declarat că a confirmat împreună cu un coleg existența palatului opulent al lui Putin de la Marea Neagră, după ce acesta a fost detaliat într-o investigație a echipei opozantului rus Alexei Navalnîi.

Karakulov a confirmat, de asemenea, rapoartele potrivit cărora Putin are birouri identice în mai multe reședințe.

Dossier Center a declarat că a înregistrat interviul cu Karakulov undeva la sfârșitul anului 2022 și l-a publicat marți, după ce s-a asigurat că acesta și familia sa au părăsit Turcia și se aflau într-o locație sigură.

Karakulov a declarat că rezervele sale față de conducerea Rusiei au apărut pentru prima dată odată cu anexarea Crimeei în 2014 și cu activitatea sa de organizare a unor călătorii costisitoare pentru Putin și premierul Mihail Mișustin.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite