Raport favorabil în comisie, pentru legea învățământului preuniversitar. Admitere la liceu pe 50% din locuri. Bacalaureatul va avea o probă în plus, complementară profilului. Religia, materie pentru Bacalaureat

26 aprilie 2023, 09:43

ACTUALIZARE Într-o atmosferă tensionată şi cu întrebări rămase fără răspuns, deputaţii au spus totuşi „da” examenului de admitere la liceu. Nu pentru 60% din locuri, aşa cum a propus ministerul, ci pentru cel mult jumtate din locurile disponibile.

Noua propunere este a PSD.

Examenul de admitere în licee va avea loc înaintea evaluării naţionale, iar probele vor fi notate cu admis/ respins. Cum se va face ulterior repartizarea pe aceste locuri nu se știe încă.

USR şi reprezentanţii minorităţilor s-au opus acestei prevederi.

Deputaţii au votat și pentru introducerea unei probe complementare în Bacalaureat. Pentru profilul umanist, va fi un test scris, la alegere, între matematică, fizică, chimie şi biologie. La profilul real, examenul va fi, tot la alegere, la una dintre disciplinele socio-umane studiate.

Proba va fi notată cu admis/ respins şi va putea fi susţinută în timpul anului şcolar.

În aceeaşi şedinţă a Comisiei de învăţământ, deputaţii au tranşat şi două dintre solicitările cultelor religioase. Astfel, religia va fi materie pentru Bacalaureat la profilul uman, iar profesorii nu vor mai fi obligaţi să promoveze diversitatea. Noul text al legii le cere să respecte diversitatea.

ACTUALIZARE Deputații au luat o nouă pauză până la ora 15:00, atunci când vor fi reluate discuțiile.

Până acum, parlamentarii din Camera Deputaților au reușit să voteze un amendament prin care religia devine materie opțională la Bacalaureat. Cei din USR spun că nu au fost de acord cu acest amendament pentru că ei consideră că nu s-a dezbătut subiectul suficient de mult. Prin urmare, aceștia au votat împotrivă, însă celelalte partide au votat pentru acest amendament.

Urmează discuții legate și de evaluarea națională, de examenul suplimentar care urmează să se dea la licee. Acesta este un amendament pe care îl susțin cei din PSD. Însă, deputații USR spun că ar trebui să nu existe cel de-al doilea examen la evaluarea națională, mai exact, să existe doar evaluarea națională și să se renunțe la acel examen de admitere la liceu, așa cum propune Ministerul Educației.

Potrivit surselor, este foarte posibil să rămână în picioare varianta Ministerului Educației. Aceasta presupune ca examenul de admitere să fie valabil pentru toate liceele și 50% din numărul de locuri dintr-o școală să fie alocate celor care intră pe baza acestui examen de admitere.

Deputații USR susțin, de asemenea, că nu sunt de acord cu această variantă pentru că ar presupune pregătiri suplimentare pentru elevi, față de orele de curs. Asta ar însemna și costuri suplimentare pentru părinți, pentru că ar trebui să dea bani pentru meditații.

ACTUALIZARE În Comisia de învățământ s-a votat ca religia să fie materie opțională la Bacalaureat, la profilul uman.

ACTUALIZARE S-a mai votat o modificare în legea învățământului preuniversitar, în ceea ce privește obligațiile profesorilor. „Promovarea diversității” a fost înlocuită cu „respectarea diversității pentru a genera elevilor atitudini incluzive și tolerante”. A fost propunerea PNL, PSD ar fi vrut să nu avem nici măcar „respectarea diversității”.

ACTUALIZARE După mai multe amânări și suspendări ale acestei ședințe, astăzi ar urma să se discute despre amendamentele depuse pentru examenele de evaluare națională și Bacalaureat.

Au fost depuse mai multe amendamente, printre ele, propun parlamentarii să existe o formă, în loc de două, pentru evaluarea competențelor la limbile străine și o probă scrisă, în loc de două, dintre cele specifice profilului la Bacalaureat.

Sunt, însă, și alte amendamente care prevăd un examen suplimentar în cazul în care elevii doresc să se înscrie la un anumit liceu.

După aceste dezbateri se va decide care dintre amendamente rămân în picioare, pentru că cele mai importante sunt despre examenele pe care le vor susține elevii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite