Dezbaterile despre buget în comisii. Tăieri la finanțele SRI și SPP

12 februarie 2019, 10:58

Banii pentru educație au încins spiritele. Totul a pornit de la un amendament prin care s-a luat din banii pentru partidele politice pentru a fi folosiți la extinderea programului de masă caldă în școli, disputat de PNL și PSD. Conflictul a escaladat rapid.

Discuțiile despre bugetul agriculturii s-au împiedicat de…cormorani.

Tensiuni au apărut și pe tema mutării unor fonduri de la SRI la programe de sănătate, așa cum a propus liderul PSD.

La tranporturi, deși inițial nu erau bani prevăzuți pentru autostrada Tîrgu Mureș-Iași-Ungheni, ministrul interimar a venit cu precizări.

Proiectul de buget este criticat dur de președintele ţării. Klaus Iohannis face apel la Parlament să revină la alocările avizate de CSAT la sfârșitul anului trecut.

Klaus Iohannis critică și creșterea sumelor alocate pentru partide și recomandă PSD să taie de acolo pentru a mari sumele alocate la sănătate.

Acum, parlamentarii se pregătesc pentru încă o noapte lungă și sunt hotărâți ca miercuri plenul Camerei și Senatului să înceapă să dezbată proiectul de buget.

UPDATE Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au acordat raport favorabil bugetului SRI, aprobând o diminuare faţă de forma transmisă de Guvern Parlamentului cu 150 de milioane de lei. Din bugetul SPP au foat tăiate 50 de milioane de lei. Iar bugetul SIE a primit raport favorabil în comisiile de buget-finanţe.

UPDATE Liviu Dragnea a depus un amendament prin care 525 de milioane de lei sunt transferate de la serviciile de informații către program dedicate Sănătății. Parlamentarii au decis să amâne decizia și să reia discuțiile cu serviciile de informații. Potrivit informațiilor noastre, ar urma să mai fie acceptat un amendament, în domeniul Educației, care vizează masa caldă pentru elevi. A fost și o dezbatere aprinsă pe tema majorării alocației pentru copii de la 84 la peste 150 de lei, însă acest amendament al PNL nu a fost acceptat.

UPDATE După ce în comisiile de specialitate au primit avize favorabile toate instituțiile, în cele în care au fost avizate bugetele serviciilor, nu s-a pomenit acest amendament care urma să le taie, fondurile, a transmis Andreea Dumitrescu, pentru emisiunea Perfect Imperfect. De el s-a vorbit astă noapte, la comisia de buget, iar reprezentanții SRI au atras atenția că nu-și vor mai putea îndeplini misiunea, vor avea mari probleme de funcționare și nu vor mai avea bani pentru salarii și utilități timp de patru luni, dacă le vor fi reduse fondurile. Astfel, parlamentarii au decis să amâne discuția în comisia de buget pe această temă și să o reia astăzi. Foarte multe modificări la proiectul de buget nu au fost făcute. În ciuda insistențelor Ministerului Public, reprezentat de procurorul general Augustin Lazăr, nici fondurile pentru această instituție nu au fost suplimentate, Opoziția a susținut amendamentele prin care se cereau bani în plus pentru DNA și DIICOT, însă nu s-a ajuns la un consens, astfel încât cele două instituții vor avea fonduri mai mici față de anul trecut și chiar față de forma inițială prezentată de Ministerul Finanțelor. Astfel, ele vor avea fonduri mai mici față de cât va avea PSD finanțare de la stat pe anul 2019. A existat un amendament și în acest sens, să fie redusă suma de 409 de milioane de lei – cât va merge către partide în anul 2019 – însă nici acest amendament nu a trecut.

Procurorul general Augustin Lazăr: „Este foarte clar că trăim într-o lume foarte dinamică, într-o lume cu schimbări multiple, în care se întâmplă multe evenimente care trebuie investigate, care trebuie clarificate de Ministerul Public. După cum am solicitat noi pentru proiecția bugetară din 2019, am propus sume mai mari decât cele care au rămas în bugetul final al Ministerului Public. Și avem în vedere sume legate de plata raporartelor de expertiză judiciară, tehnică contabilă. Există multe cauze, în contextul creșterii violenței, există dosare în care trebuie să se facă rapoarte de expertiză și care sunt mari consumatoare de sume alocate Ministerului Public. Din păcate, în ultima perioadă multe lucrări nu au putut fi plătite în contextul acesta că nu a existat un buget aprobat”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite