Dezbateri aprinse pe tema legilor justiției din România în Parlamentul European

7 februarie 2018, 09:18

Contestatarii modificărilor aduse legilor justiției spun că nu au fost convinși de argumentele aduse de ministrul Tudorel Toader, în timp ce social-democrații români se plâng ca acesta nu a fost lăsat să se exprime în plen.

Dezbaterea de la Strasbourg pe tema situației statului de drept din țara noastră a fost una sub semnul confuziei și a frustrării: confuzie din  partea Popularilor, care nu au înțeles explicațiile ministrului Tudorel Toader, foarte tehnic în prezentările pe care le-a avut în fața grupurilor politice;  frustrare din partea socialiștilor și democraților, care care nu au putut să își impună reprezentantul, pe ministrul Tudorel Toader, să ia cuvântul în plenul Parlamentului European.

În cuvântul de deschidere, comisarul european Vera Jourova a subliniat faptul că România riscă să facă pași înapoi, după un adevărat maraton pe care l-a parcurs pentru reformarea justiției.

Europarlamentarii care au luat cuvântul s-au acuzat reciproc, în funcție de familia politică din care fac parte.

Concluzia dezbaterii a fost că România nu trebuie să facă un pas greșit, după atâția ani de reformă în justiție și că modificarile la legile de resort ar trebui făcute cu avizul Comisiei de la Veneția.

Pe de altă parte, însă, după dezbaterea de miercuri nu a fost emanată vreo rezoluție sau recomandare, aceasta rămânând cu titlu de inventar.

ACTUALIZARE 20.20 Prezent la dezbateri, ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu a primit, din motive de procedură, dreptul de a lua cuvântul. Toader a avut, totuși, anterior dezbaterii, discuții cu prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și cu liderii grupurilor parlamentare de la Strasbourg.

Tonul dezbaterilor a fost pe alocuri ridicat, din cauza disputelor dintre europarlamentarii români. Dacă social- democrații au susținut că reforma în justiție are un curs firesc, reprezentanții altor grupuri au exprimat în continuare îngrijorări.

ACTUALIZARE 18.50 Dezbaterile din plen au început la ora 18.00. Lucian Pîrvoiu a transmis pentru emisiunea Pulsul Zilei: „Dezbaterea a fost deschisă de o cerere a grupului socialiștilor, care a fost făcută de președintele delegației socialiștilor, europarlamentarul Dan Nica. Acesta a cerut ca, pentru acuratețea discuțiilor și ca profesionalismul acestora să fie maxim, ministrul Justiției prezent în sală, Tudorel Toader, să poată să ia cuvântul. Ceilalți participanți la discuții, printre care și cei de la ALDE, s-au opus acestui lucru, pe motiv că procedura parlamentară nu permite ca, în cazul unor dezbateri pe teme legate de o țară membră, să intervină și miniștri din țările respective. Regulamentul spune că se exprimă mai întâi Comisia, apoi un reprezentant al  Consiliului, pentru ca apoi să ia cuvântul  europarlamentarii din toate grupările politice și la sfârșit să e tragă concluziile de către reprezentantul Comisiei și cel al Consiliului.”

Statul de drept în România, în dezbaterea Parlamentului European. Tudorel Toader, ministrul Justiției: Nu am senzația, am convingerea că există dezinformări

Lucian Pîrvoiu, corespondent TVR: „România este din nou în centrul atenției Europei. La Strasbourg, în plenul Parlamentului European, urmează să se discute situația statului de drept din țara noastră, pe fondul modificărilor care urmează să fie aduse justiției. Sunt aici prezenți în Parlamentul de la Strasbourg atât ministrul de resort, Tudorel Toader, cât și ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, care înaintea acestei dezbateri foarte importante, au explicat în ce constau aceste modificări legislative partenerilor noștri europeni”.

Potrivit ministrului Justiției, Tudorel Toader, întâlnirea cu prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a fost una foarte bună. Programată pentru jumătate de oră, a durat dublu.

Au fost discuții prin care am încercat să aduc plusul acela de înțelegere cu privire la mecanismul de legiferare din România, privind legile justiției, privind modificările Codului penal, a declarat Tudorel Toader.

Popularii din Parlamentul European critică aspru modificările din Parlamentul României.

Nu poți să modifici legile în așa fel încât să nu ți se aplice ție. Ăsta e tot secretul. Doi: PSD-ul are o problemă de credibilitate. Așa cum nu încredințezi stabilirea prețurilor hoțului care fură dintr-un magazin pentru că va declara totul gratuit, tot așa nici PSD n-are credibilitate, a subliniat Traian Ungureanu, europarlamentar PPE.

Nici conservatorii nu văd cu ochi buni modificările.

Monica Macovei: România va deveni paradisul infractorilor pentru că infractorii în mod logic și natural se adună în statele unde legislațiile sunt permisive„.

Ministrul Justiției consideră că la nivelul oficialilor europeni există dezinformări.

Dezbaterea despre situația statului de drept în România începe în jurul orei 18.30, în plenul Parlamentului European.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite