Proiectul Legii bugetului de stat a trecut nemodificat de Comisiile de buget-finanţe din Parlament. Au fost dezbateri aprinse în comisii

27 februarie 2021, 14:57

Pensiile și alocațiile au încins dezbaterile asupra proiectului de buget. Cum coaliția majoritară a dorit să-l trimită nemodificat în plen, social-democraților le-au fost respinse toate amendamentele. Deocamdată, guvernul nu a prevăzut bani pentru o eventuală majorare a a alocațiilor din vară. Bugetul urmează să fie dezbătut luni în plenul reunit al Camerei și Senatului, iar marți să se dea votul final.

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au dat, sâmbătă, raport favorabil la proiectul Legii bugetului de stat pe 2021. S-au înregistrat 25 de voturi „pentru” şi 16 voturi „împotrivă”.

În dezbaterile din comisii nu a fost adoptat niciun amendament, proiectul fiind trecut în forma Guvernului.

Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 173,700 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 326,407 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 261,050 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 87,349 miliarde lei.

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere de 4,31% prevăzută pentru anul 2021.

Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni luni, de la ora 16,00, în şedinţă comună pentru dezbateri în plen, urmând ca marţi să fie dat votul final la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021.

Bugetul Ministerului Finanţelor şi cel pentru acţiuni generale, avizate de comisiile de buget-finanţe

Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament au avizat sâmbătă, favorabil, bugetul Ministerului Finanţelor şi cel pentru acţiuni generale.  Deputaţii şi senatorii din cele două comisii de specialitate au avizat proiectele cu 25 voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi o abţinere.

Propunerea de buget pentru Ministerul Finanţelor pe anul 2021 este de 5,424 miliarde de lei credite bugetare, în scădere cu 2,53% faţă de anul precedent. De asemenea, valoarea creditelor de angajament se ridică la 5,714 miliarde lei, mai mare cu 2,71% comparativ cu anul 2020. Pentru cheltuieli de personal sunt alocate 3,086 miliarde lei, iar pentru bunuri şi servicii 333,664 milioane lei.

La acţiuni generale sunt prevăzute credite bugetare de 35,557 miliarde lei şi credite de angajament de 36,76 miliarde lei.

Potrivit reprezentaţilor Ministerului Finanţelor, aici sunt cuprinse în principal sume pentru plata dobânzii aferente datoriei publice, 16 miliarde le, plata contribuţiei României la bugetul Uniunii Europene, 14 miliarde lei, rambursări credite externe, 1,6 miliarde lei, fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, 59 milioane lei.

Raluca Turcan: O altă majorare a alocaţiilor ar duce la depăşirea deficitului bugetar

O altă majorare a alocaţiilor pentru copii ar duce la depăşirea deficitului bugetar asumat de Guvern, a declarat, sâmbătă, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, la finalul audierilor pe bugetul ministerului de resort din cadrul comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului.

„Bugetul a fost construit cu maxim de atenţie şi practic am drămuit fiecare leu în bugetul de stat. De aceea şi sumele, şi în bugetul de stat şi în bugetul de asigurări sociale, sunt mai mari şi decât în anul 2020 şi decât în anul 2019. În plus, efortul bugetar pentru majorarea alocaţiilor este în total de 9,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1% din PIB. Ceea ce înseamnă că o altă majorare practic ar duce la ieşirea din deficitul bugetar asumat de Guvern şi susţinut de noi toţi astfel încât orice majorare de venit să nu fie însoţită de scăderea puterii de cumpărare, de inflaţie şi de scăderea calităţii vieţii”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că în buget nu au fost alocate fonduri pentru o eventuală majorare a alocaţiilor în iulie.

„Legea existentă în Parlament prevede două tranşe de majorare a alocaţiilor, una la 1 ianuarie şi una la mijlocul anului. În bugetul pe care noi îl avem pentru anul acesta în privinţa alocaţiilor, avem incluşi bani pentru majorarea de anul trecut intrată în plată şi de asemenea pentru majorarea de la 1 ianuarie. Depinde foarte mult de votul din Parlament. Dacă acesta va fi în sensul obligativităţii majorării alocaţiilor, legea trebuie respectată”, a apreciat Raluca Turcan.

În timpul audierilor, ministrul Muncii le-a transmis parlamentarilor că votul din Legislativ va decide dacă alocaţiile vor mai fi majorate la mijlocul anului.

„Alocaţiile au fost majorate de la 1 ianuarie, următoarele majorări se vor face când stabiliţi dumneavoastră prin vot – de fapt şi eu împreună cu dumneavoastră prin vot – în Parlament”, a menţionat Raluca Turcan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Legea bugetului de stat pe 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial

Statul are datorii... la stat. Companiile cu cele mai mari datorii