Dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Lucian Bode s-a încheiat. USR și Forța Dreptei îl acuză de o licitație dedicată și plagiat în teza sa de doctorat. Bode: Toate acuzațiile sunt minciuni

Camera Deputaţilor a dezbătut luni moţiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, depusă de 55 de parlamentari USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei. Votul pe moțiune va fi dat miercuri. Principala acuzație adusă ministrului de Interne este licitația pentru achiziţia a 600 de BMW-uri pentru Poliție. Lucian Bode mai este acuzat și de o lipsă de reformă în domeniul Internelor și de plagiat. De la tribuna plenului n-au lipsit vorbele grele pe care opoziția și puterea și le-au aruncat deopotrivă. Acuzat că face servicii unor prieteni politici, Lucian Bode le-a spus celor care au scris moțiunea contra sa că textul este o "șaorma cu de toate".

17 Octombrie 2022, 10:24 (actualizat 17 Octombrie 2022, 20:56) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode, s-a încheiat. Liberalii și-au aparat ministrul și au spus că USR doar încearcă să atragă atenția opiniei publice. Și partenerii de coaliție l-au susținut pe Lucian Bode.

ACTUALIZARE. Dezbaterea din Camera Deputaților a început. Ministrul Lucian Bode susține că toate acuzațiile sunt minciuni.

Ministrul a spus că Universitatea Babeş Bolyai a elaborat şi a transmis către Ministerul Educaţiei în 2018 toate documentele necesare pentru emiterea titlului de doctor.

"M-au acuzat mai întâi că secretizez teza de doctorat şi mai apoi i-am văzut pe toţi la bibliotecă conspectând, rupându-şi pixurile pe acolo. Mai apoi au spus că, din ciorna pe care am văzut-o public, au găsit ei nişte similitudini. Eu vreau să vă spun că am respectat legea, am respectat toate procedurile şi, mai mult, Universitatea Babeş Bolyai a elaborat şi a transmis către Ministerul Educaţiei în 2018 toate documentele necesare în vederea emiterii titlului de doctor, mai ales raportul de similitudine, care este piesă foarte importantă la dosar", a adăugat Lucian Bode.

Ministrul a menţionat că nu îi este teamă de analiza tezei sale de doctorat.

"Ne trezim în viitorul foarte apropiat că aceşti neterminaţi politic vor vorbi şi despre plagiatul softului de CNATDCU. Nu este teamă (de analiza tezei sale de doctorat -n.r.). Vedeţi ce penibili sunt. Ei nu-şi dau seama, dacă întrebau nu erau în penibilul ăsta, că una dintre cele mai importante piese la dosarul de emiterea titlului este în decizia CNATDCU pe care eu, evident, o am la dosar", a mai spus Bode.

Deputatul Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de politici publice al USR, a susţinut luni că, potrivit primelor rezultate ale cercetării efectuate de formaţiune, teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, "este un plagiat ruşinos, copilăresc".

ACTUALIZARE Camera Deputaţilor dezbate astăzi moţiunea simplă împotriva ministrului de Interne. Documentul a fost iniţiat de USR și de Forța Dreptei, care cer demisia lui Lucian Bode în urma scandalului privind achiziţia a sute de maşini BMW de către Poliția Română. După ce a solicitat odată amânarea dezbaterii, ministrul Bode este aşteptat azi în parlament și se anunţă o şedinţă cu scântei.

Reporterul TVR Marius Vulpe ne spune ce i se reproşează ministrului: Ne așteptăm astăzi la o dezbatere aprinsă, deoarece inițiatorii acestei moțiuni îl acuză pe ministrul Lucian Bode atât de faptul că ar fi orchestrat o licitație astfel încât 600 de autovehicule să fie achiziționate de Poșiția Română din partea unei firme care ar aparține unui apropiat al președintelui Klaus Iohannis, dar nu este singura acuzație. Lucian Bode mai este acuzat și de o lipsă de reformă în domeniul Internelor și de plagiat al tezei sale de doctorat. USR susține, în urma unei investigații proprii, că Bode ar fi copiat mai multe articole din Wikipedia. Parlamentarii USR au sesizat Universitatea Babeș Bolyai și CNADTCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare), astfel încât această teză de doctorat să fie analizată și de către forurile de specialitate. Este așteptată și reacția ministrului de Interne, în Camera Deputaților.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Iniţial, moţiunea simplă, intitulată "Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul creat", trebuia să fie dezbătută săptămâna trecută, însă a fost reprogramată la solicitarea ministrului Bode care a anunţat că este "angrenat într-o serie de activităţi cu oficialităţi străine".

Textul moțiunii


Semnatarii moţiunii cer ca ministrul Bode să plece de la conducerea MAI, deoarece nu a reuşit reformarea instituţiei. Potrivit acestora, "cea mai mare reuşită" a mandatului acestuia este "licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri de la prietenul preşedintelui Klaus Iohannis".

"După aproape doi ani de mandat la Ministerul Afacerilor Interne, nu se mai îndoieşte nimeni că prioritatea ministrului Lucian Bode este să protejeze interesele de partid, nu pe cele ale oamenilor. Iar când nu se preocupă de interesele de partid, domnul Bode se îngrijeşte de interesele infractorilor, ale clienţilor politici şi ale prietenilor şefului său direct, Klaus Iohannis. La urma urmei, ar fi putut fi altfel când ai pus în fruntea MAI un om care, pe când era ministru al Transporturilor, a dovedit că nu dă doi bani pe lege? Sau aţi uitat episodul maşinii ministrului care, depăşind pe linie continuă, pe un pod, a provocat un accident în urma căruia au fost rănite două persoane?", se arată în moţiune.

În opinia iniţiatorilor, "eficienţa ministrului Bode s-a văzut când l-a ajutat pe prietenul preşedintelui Iohannis să vândă Poliţiei Române 600 de BMW-uri 'de numai 32.000 de euro, fără TVA'", printr-o "licitaţie aranjată, cu un caiet de sarcini bine ajustat încât să câştige cine trebuie".

Potrivit deputaţilor USR şi de la Forţa Dreptei, Lucian Bode a înregistrat un eşec şi în ceea ce priveşte implementarea programului de protejare a victimelor violenţei domestice.

Bode mai este acuzat în moţiune că şi-a secretizat lucrarea de doctorat "cu o zi înainte de termenul anunţat pentru publicarea integrală" şi ar fi "tatăl corupţilor din minister"

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 0°C
IASI 2°C -2°C
CLUJ 2°C -7°C
CONSTANTA 4°C -1°C
CRAIOVA 7°C 0°C
BRASOV 2°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI