Dezbaterea proiectului bugetului de stat şi proiectului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 a început, luni, în Parlament. Bugetul din acest an este unul care are în vedere un echilibru între a sprijini investiţiile, dar şi a sprijini economia şi cetăţenii în situaţia cu care ne confruntăm, a declarat, luni, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la dezbaterile asupra proiectului de buget din Comisiile pentru buget-finanţe ale Parlamentului.
• Comisiile parlamentare de specialitate au dat, luni, aviz favorabil, cu amendamente, proiectului de buget pe anul 2023 al Secretariatului General al Guvernului.
• Comisiile parlamentare de specialitate au dat, luni, aviz favorabil, cu amendamente admise, proiectului de buget pe anul 2023 al Autorităţii Electorale Permanente.
• Comisiile economice reunite ale Parlamentului au acordat, luni, aviz favorabil bugetului propus pentru Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAS), în forma avansată de Guvern.
• Comisiile parlamentare de specialitate au avizat, luni, bugetul Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în prezenţa ministrului Cseke Attila, care a făcut o prezentare a activităţii instituţiei, respectiv a proiectelor derulate.
• Proiectul de buget al Ministerului Sănătăţii pentru 2023 a fost avizat favorabil, luni, în comisiile parlamentare reunite de specialitate ale Parlamentului.
• Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2023 al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), inclusiv cu cele patru amendamente depuse, bugetul fiind catalogat de ministrul de resort ca unul de "avarie".
• Proiectul de buget al Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2023 a primit, luni, aviz favorabil în Comisiile de apărare reunite ale Parlamentului.
• Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2023 al Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene (MIPE).
• Comisiile economice reunite ale Parlamentului au acordat, luni, aviz favorabil bugetului propus pentru Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), în forma avansată de Guvern.
• Comisiile economice reunite din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, luni, bugetul Consiliului Concurenţei pe anul 2023.
• Comisiile parlamentare speciale reunite au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat şi pe cel al asigurărilor pentru şomaj, înregistrându-se şi cinci voturi împotrivă.
• Membrii Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii au avizat favorabil luni bugetul SRI pe anul 2023.
• Comisiile parlamentare de specialitate ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe anul 2023 pentru Ministerul Afacerilor Externe.
Proiectul de buget a fost avizat cu mai multe amendamente admise.
• Bugetul SPP pentru 2023 - aviz favorabil în Comisiile parlamentare reunite de apărare
• Comisiile parlamentare de specialitate au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe anul 2023 pentru Ministerul Justiţiei, Ministerul Public (parchete), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Curtea Constituţională a României (CCR) şi Avocatul Poporului.
Potrivit proiectului de buget transmis în Parlament, Ministerul Justiţiei va avea pentru anul 2023 un buget de 4,66 miliarde lei, în scădere cu 38% faţă de execuţia preliminată din 2022.
• A fost aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2023 al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
Împotrivă 5 fost exprimate cinci voturi.
Bugetul a fost votat cu toate amendamentele depuse de toate grupurile parlamentare.
• Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2023 al Ministerului Economiei.
În cadrul şedinţei comisiilor reunite din Camera Deputaţilor şi Senat au fost aprobate şi două amendamente propuse de USR.
• Bugetul Consiliului Concurenţei a fost aprobat luni, cu majoritate de voturi, de comisiile de specialitate reunite din Camera Deputaţilor şi Senat.
Potrivit Proiectului legii bugetului de stat pe anul 2023, publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Consiliul Concurenţei are prevăzute credite bugetare în valoare de 82,75 miliarde de lei, în creştere cu 6,78% faţă de anul precedent, şi credite de angajament de 86,75 miliarde de lei, de asemenea în urcare cu 15,2%.
• Bugetul Ministerului Mediului a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate din Parlament
• Proiectul de buget al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) pentru anul 2023 a primit, luni, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, cu majoritate de voturi.
La proiectul de buget pentru Ministerul Mediului au fost depuse 29 de amendamente, toate fiind admise.
• Bugetul Ministerul Culturii - aviz favorabil în comisiile de specialitate
Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, cu o abţinere, proiectul bugetului de stat pe 2023 pentru Ministerul Culturii.
Proiectele vor fi dezbătute mai întâi în comisiile de specialitate, joi urmând să fie dat votul final pe cele două acte normative în plenul Parlamentului, potrivit calendarului stabilit de Birourile permanente reunite.
Senatorii şi deputaţii au avut termen până duminică, la ora 18,00, să depună amendamente la cele două proiecte, iar luni, de la ora 11,00, intră în dezbaterea comisiilor permanente pentru avize.
Conducerea Parlamentului va stabili luni dimineaţă şi timpii alocaţi dezbaterilor generale care le revin grupurilor parlamentare în Comisiile reunite de buget-finanţe, a căror şedinţă va începe la ora 11,00.
Luni de la ora 15,00 şi marţi, până la finalizare, au loc dezbaterile cu ordonatorii principali de credite în Comisiile de buget-finanţe.
Miercuri, de la ora 15,00, proiectul bugetului de stat va intra în dezbaterea plenului Parlamentului, zi în care dezbaterile vor continua până la finalizare, iar votul final va fi joi.
Guvernul a aprobat joia trecută proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2023.
Potrivit ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, bugetul pe anul viitor este construit pe o prognoză de PIB nominal de 1.552,1 miliarde de lei, cu o creştere reală de 2,8%, dar şi pe o descreştere a deficitelor, respectiv deficitul de cont curent scade la 8,5% de la 8,8% şi deficitul public - la 4,4% din PIB de la 5,7%