Dezbatere „Referendum”, la TVR INFO: Merită să mergi la mare pe litoralul românesc?

Mihai Rădulescu
Mihai Rădulescu
18 iulie 2022, 16:09

„E anormal ca un şezlong să coste cât o noapte de cazare”, „Litoralul românesc, gol în plin sezon estival. 200 de lei să pui cearșaful pe plaja privată la Mamaia și 500 de lei pe oră parcarea…” „Sezonul dezamăgirilor pe litoralul românesc: Plajele din Mamaia sunt prea largi, apa e plină de alge, Vama „nu mai e ce-a fost””, „Vara declinului litoralului românesc. Ce scufundă turismul de la Marea Neagră?” sunt doar câteva titluri din presa acestor zile, care ne oferă o primă împresie asupra temei lansate de jurnalistul Mihai Rădulescu la emisiunea „Referendum” de la TVR 1 şi TVR INFO.

Pare că litoralul românesc trece printr-o criză fără precedent. Pe reţelele sociale curg nemulţumirile, turiştii români se plâng de preţurile mult prea mari practicate de hotelieri, serviciile proaste, la care se adaugă situaţia plajelor sau lipsa curăţeniei. Din aceste motive, turiştii români aleg să îşi petreacă zilele de concediu în afara ţării, cu precădere în ţări precum Bulgaria, Grecia, Turcia, Albania.

Subiectul creează în aceste zile mari controverse, mai ales că primarul oraşului Constanţa acuză o campanie mediatică îndreptată împotriva litoralului românesc.

Turişti mai puţini ca niciodată vara la mare, controversă mai încinsă ca oricând despre litoralul românesc. Fiecare se luptă cu fiecare, pe toate fronturile. Turiştii şi hotelierii îşi aruncă reproşuri unii altora, investitorii se plâng că nu-s sprijiniţi de autorităţile centrale şi locale, hotelierii şi primăria Constanţei se acuză reciproc în problema parcărilor şi a plajelor. Însă, şi unii, şi alţii par să fi găsit adevăratul vinovat: presa…

La dezbatere au participat oameni reprezentativi din industria turismului, precum şi consumatori experimentaţi de turism. Cu toții au făcut comparații cu ce se întâmplă la alţii, în locurile luate cu asalt de turişti români, precum Thassos. O dezbatere „totală”, pe măsura polemicii care se poartă în aceste zile.

La întrebarea „Merită să mergi la mare pe litoralul românesc?” au răspuns invitaţii din platou: Aurelian Marin, antreprenor şi investitor pe litoral, vicepreşedinte ANAT; jurnalistul Digi FM, Lucian Mândruţă; Cezar Dumitru, blogger turism, Ilias Papageorgiadis, om de afaceri grec; Anca Nedea, director executiv Organizaţia Patronală Mamaia – Constanţa, Vergil Chiţac, primarul oraşului Constanţa; Dan Adrian Drăgan, forum Thassos; Diana Ilut, preşedinte ANAT-zona de NV.

Telespectatorii au fost invitaţi să-şi exprime opiniile pe platformele online stiriletvr.ro şi hotnews.ro, precum şi pe paginile de Facebook TVR 1 şi Facebook Referendum. Cele mai interesante comentarii şi întrebări au fost prezentate în emisiune.

 

 

 

***

La „Referendum”, o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare, iar telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe. Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării. „Referendum” a debutat în grila de toamnă 2021 a principalului post al Televiziunii Române şi se vede în direct, în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1. Românii din afara graniţelor sunt şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR INFO, TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite