Dezbatere publică privind proiectele de modificare a codurilor penale. Marți proiectul ajunge la Guvern

15 mai 2017, 11:17

Pe 19 aprilie, Ministerul Justiţiei a publicat pe site-ul instituţiei proiectul de modificare a codurilor penale.

Luni dimineață, ministrul Tudorel Toader a declarat că, după această a doua dezbatere, marți va prezenta proiectul de lege în Guvern, apoi va fi trimis Parlamentului.

Ministrul a precizat ca la baza proiectelor de modificare a codurilor penale, stau mai multe decizii ale Curţii Constituţionale.

„Vom vedea dacă modificăm ceva din proiectul afișat pe site-ul MJ. Astăzi, cel târziu mâine, îl trimitem la Guvern și apoi în Parlament, în măsura în care, în urma dezbaterilor, se impune a fi aduse unele modificări”, a declarat Tudorel Toader la intrarea în Ministerul Justiției (MJ).

În proiectul de lege sunt aduse modificări și articolului din Codul penal referitor la confiscarea extinsă, în sensul transpunerii în legislație a unei directive europene privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană.

„(1)Sunt supuse confiscării și alte bunuri decât cele menționate la art. 112, când față de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material și pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanța își formează convingerea că bunurile respective provin din activități infracționale. Convingerea instanței se poate baza inclusiv pe disproporția dintre veniturile licite și averea persoanei. (2)Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte și, dacă este cazul, după momentul săvârșirii infracțiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanței”, se arată în textul propus de MJ.

„Există un articol 20 din Constituție care spune că atunci când există concurență între standardul național și cel european se aplică standardul național, dacă este mai favorabil. Ori directiva prevede patru ani de zile perioadă minimă pentru infracțiunile ce determină confiscarea extinsă. Ori dacă ai coborât pragul de la patru ani la doi ani, cum propune DIICOT, evident fiind vorba despre o infracțiune care intră în zona dânșilor de competență, ar însemna să cobori standardul de protecție, să cobori la infracțiuni cu pedepse mai mici, ceea ce nu ai cum să faci”, a declarat Tudorel Toader.

Cele patru coduri – penal, de procedură penală, civil și de procedură civilă – urmează să fie evaluate în toamna acestui an, a declarat luni ministrul Justiției, Tudorel Toader, care le-a solicitat reprezentanților sistemului judiciar să formuleze propuneri de modificare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite