Dezbatere politică la Berna – Elveția trebuie să dea un răspuns Germaniei, după ce Berlinul a anunțat că vrea să răscumpere tancurile Leopard 2. Acestea ar urma să intre în arsenalul de rezervă al țărilor NATO și UE

3 martie 2023, 21:46

Un acord este posibil, dar este nevoie de un vot în Parlamentul de la Berna, scrie cotidianul elvețian Blitz.

Investigațiile jurnaliștilor elvețieni arată că Berlinul vrea ca Elveția să revândă tancurile de luptă producătorului german Rheinmetall.

Germania se angajează în schimb ca tancurile să nu fie trimise Ucrainei, ci să intre în arsenalul de rezervă al țărilor NATO și UE.

Practic, tancurile din Elveția ar urma să acopere „golurile” din țările care trimit Kievului propriile lor tancuri Leopard 2. Ne amintim, Germania, Polonia, Portugalia, Spania, Finlanda, Suedia, dar și alte țări au anunțat că furnizează tancuri Leopard Kievului.

Blindatele cerute de Germania zac aproape uitate într-un depozit secret din estul Elveției. În total sunt 96 de tancuri Leopard 2 scoase din uz, deținute de armata elvețiană. Pe lângă acestea, Elveția ar mai avea în uz 134 de blindate Leopard 2 modernizate.

Dezbaterea politică despre acord din Parlamentul de la Berna va fi cel mai probabil aprinsă, notează publicația. La începutul anului, comisiile parlamentare au respins o cerere similară, prin care se propunea ca până la 30 din cele 96 de tancuri Leopard dezafectate să fie returnate în Germania. Majoritatea parlamentarilor elvețieni au considerat că tancurile scoase din uz sunt o rezervă strategică pentru armată și trebuie păstrate.

Între timp, mai mulți politicieni elvețieni au înclinat spre o posibilă vânzare către Germania. Motivul: presiunea din străinătate este în continuă creștere.

Multe țări critică Berna pentru că interzice altor state să transfere Kievului armele produse în Elveția, pe motiv de neutralitate. Nici Germania nu a putut furniza muniție Ucrainei din cauza unui veto al Consiliului Federal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite