Dezbatere la Palatul Cotroceni despre interacţiunea între majoritate şi opoziţie

6 aprilie 2017, 15:33

„Subiectul rolului și responsabilităților majorității și ale opoziției într-o societatea democratică este de mare actualitate, în contextul unor anumite evoluții recente din unele state membre. Reiterez acest mesaj – că avem nevoie în Europa de societăți democratice solide, în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor legitime doar pentru că sunt o majoritate, doar pentru că au câștigat alegerile cu un procent consistent. Odată cu preluarea puterii trebuie asumate și responsabilitățile care decurg de aici”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„Niciun politician ales de oameni să le reprezinte interesele nu poate să ignore vocea cetăţenilor”, a mai spus președintele.

„Cu cât puterea şi opoziția refuză să asculte ce doresc cetăţenii, inclusiv atunci când coboară în stradă, cu atât se adâncește ruptura dintre societate și clasa politică. Iar consecințele sunt dramatice pentru toţi, cu efecte pe termen lung. Dar majoritatea, tocmai pentru că este majoritate, trebuie să ştie să acţioneze în exercitarea puterii cu o necesară reţinere autoimpusă şi cu toleranţă faţă de eforturile opoziţiei, într-o manieră inclusivă şi transparentă. Pentru că majoritatea trebuie să fie conştientă că şi ea, la rândul său, va deveni cândva minoritate”, a adăugat Klaus Iohannis.

Conferința a fost stabilită odată cu vizita președintelui Klaus Iohannis la Strasbourg, la Consiliul Europei.

La finalul evenimentului, Comisia de la Veneţia va întocmi un raport care ar trebui să traseze câteva direcţii principale în legătură cu modul în care majoritatea politică ar trebui să interacționeze cu opoziţia într-o societate democratică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite