Dezbatere electorală a candidaților pentru șefia Comisiei Europene, transmisă în direct în toată Uniunea Europeană

Parlamentul European a găzduit aseară dezbaterea electorală dintre candidaţii la funcția de preşedinte al Comisiei Europene. Înfruntarea a fost transmisă în toată Uniunea prin intermediul Eurovision. Fiecare dintre familiile politice și-a desemnat un candidat, iar şansele de succes depind de rezultatele la alegerile de pe 26 mai. Aflăm cine s-a impus în dezbatere de la Lucian Pîrvoiu, care s-a aflat în sală.

16 Mai 2019, 08:41 (actualizat 16 Mai 2019, 09:29) Știrile TVR |

La dezbatere au participat șase candidați, dintre care cei mai cunoscuți sunt reprezentantul popularilor, germanul Manfred Weber și olandezul Frans Timmermans, actual prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, reprezentant al socialiștilor.

Manfred Weber, candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene, PPE: "Jean Claude Junker și-a numit Comisia Comisia ultimei șanse. E din PPE, a făcut o treabă bună. Eu vreau să îmi numesc comisia  unui nou început, a unei noi ere, de optimism în care să arătăm lumii că putem realiza multe împreună."

Frans Timmermans, candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene, S&D: "Aveți viitorul Europei în mână. Săptămâna viitoare veți decide soarta Europei pentru următorii cinci ani. Nu cred în cei care spun că Uniunea Europeană trebuie ruptă, nu cred nici în cei care spun că, pentru a evita ruperea, trebuie să păstrăm Europa așa cum e. Cred că trebuie să reformăm Europa în mod fundamental."

La dezbatere au mai participat reprezentanți ai conservatorilor, verzilor și liberalilor, însă de departe principalii contracandidați au fost Frans Timmermans și Manfred Weber, care nu s-au menajat pe timpul confruntării. Discuția a fost moderată de trei jurnaliști selectați de Eurovision din Franța, Germania și Finlada.

Candidații au primit întrebări din domeniul migrației, securității, populismului, schimbărilor climatice și rolului global al UE în lume.

Lucian Pîrvoiu, corespondent TVR la Bruxelles: Dincolo de fastul dezbaterii, aceasta riscă să rămână în istorie doar un exercițiu democratic. Din ce în ce mai multe voci spun că, după alegeri, sistemul de spitzenkandidaten va fi denunțat și că viitorul șef al Comisiei Europene va fi negociatorul Brexitului, Michel Barnier.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EUROPARLAMENTARE 2019
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 26°C
IASI 26°C 23°C
CLUJ 23°C 22°C
CONSTANTA 24°C 23°C
CRAIOVA 26°C 24°C
BRASOV 23°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI