Comisia Europeană cere ferm României să se alinieze la regulile și la standardele marii familii europene din care face parte. O abatere de la respectarea statului de drept și renunțarea la lupta anticorupție pot aduce penalizări României, avertizează oficialii europeni. "Nu am venit să dau socoteală" a fost prima propoziție din discursul premierului la Strasbourg, în faţa Parlamentului European.
Viorica Dăncila a vorbit despre protocoale secrete, şantaj şi a susţinut că mecanismul de monitorizare și verificare al Comisiei Europene pentru România a dat greş. Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans și mai mulți europarlamentari şi-au exprimat îngrijorarea însă că reformele în justiţie încetinesc lupta anticorupţie în România. Timmermans le cere totodată autorităților române să lămurească şi problema protocoalelor dintre servicii şi parchet. Oficialul european cere României să lămurească şi problema protocoalelor dintre Servicii şi Parchet.
Pe un ton ferm, Frans Timmermans, numărul 2 la conducerea Comisiei Europene, și-a menținut solicitările față de România în ședința specială de la Strasbourg.
El a cerut guvernului de la București să pună din nou pe cursul pozitiv reforma în justiție și să continue lupta anticorupție.
Premierul român a susținut în fața deputaților europeni că au fost dezinformați în privința situației din România, unde au avut loc abuzuri "în numele luptei anticorupție".
Liderii grupurilor politice din Parlamentul European s-au poziționat diferit în dezbatere. Și europarlamentarii români s-au situat pe poziții divergente în timpul discuției.
Secția de procurori a CSM critică luările de poziție de acest fel care, în opinia lor, decredibilizează sistemul de justitie. Potrivit DNA, doar 10% dintre cei trimiși în judecată pentru fapte de corupție au fost achitați. În materie de achitări, România este în media europeană.
Parlamentul European va discuta din nou despre România la sfârșitul lunii octombrie, când la dezbatere va participa și președintele Klaus Iohannis.
StirileTVR.ro vă prezintă, în format LIVE TEXT, principalele puncte din discursurile susținute la Strasbourg
ACTUALIZARE 11.20 Frans Timmermans, prim vicepreședintele CE:
ACTUALIZARE 11.16 Răspunsul prim ministrului român, Viorica Dăncilă:
ACTUALIZARE 10.21 Dezbaterile din plenul Parlamentului European continuă cu declarații ale europarlamentarilor
Gonzales Pons, vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European: "Știm cât este de greu să treci de la dictatură la democrație. Durează și este o călătorie dificilă, dureroasă. De aceea, nu înțelegem modificările propuse de guvernul dvs, care periclitează echilibrul puterilor și independența justiției în România. Nu putem înțelege reacția extremă a guvernului dvs în acea tragică zi de 10 august, când mii de români veniți din diaspora au încercat doar să își facă vocile auzite. Nu putem înțelege tăcerea și complicitatea acelora care sunt preocupați de statul de drept în alte țări, dar nu în propria lor țară. Puteți ignora criticile noastre, dar nu ar trebui să ignorați niciodată vocea propriului dumneavoastră popor. Românii s-au luptat pentru libertățile lor, au dat jos un regim tiranic si au construit democrația. Sunt un popor decent și curajos. Doamnă prim ministru, îi ignorați! De ce nu vreți să vă ascultați poporul? Spuneți-mi, ce interese ascunse colcăie în spatele guvernului dv, de ce vă temeți?"
Președintele grupului ALDE în Parlamentul European, Guy Verhofstadt: "România are două probleme, corupția și serviciile secrete. România trebuie să combată tradiția negativă a securității, instrumentalizării dosarelor de către o parte a politicienilor ca sa-i lovească pe ceilalți politicieni. Văd, doamnă prim ministru, o reacție complet nepotrivită la această situație. Slăbirea luptei împotriva marii corupții și subminarea procurorilor aș zice că e un stil Orban-Kaczyński. Nu este modul în care liberalii guvernează. Vă dau un sfat: Nu mergeți pe calea proastă și nu urmați exemplul Ungariei și Poloniei. Urmați recomandările Comisiei de la Veneția, pentru că lupta împotriva corupției trebuie întărită, nu slăbită. Independența tribunalelor trebuie să fie garantată."
Barbara Spinelli, Stânga Unită Europeană: "Apărarea statului de drept este extrem de importantă. Eu cred că trebuie să folosim aceste principii pentru toate țările. Am ascultat ce s-a întâmplat în legătură cu manifestațiile din august, s-a vorbit de imagini șocante, de protestatari care au fost bătuți de jandarmerie, anchete care trebuie începute imediat. Totuși, acestea sunt cuvinte foarte puternice. Atunci când, de exemplu, în Catalonia au fost lucruri similare, oamenii au fost duși la închisoare și au existat violențe. Și mă întreb de ce România trebuie să fie condamnată, în timp ce Spania nu trebuie să fie?"
- Are loc un schimb de replici între Krzysztof Hetman, membru al Grupului PPE și europarlamentarul român Dan Nica. Reprezentantul PPE spune că este îngrijorător faptul că Executivul român se luptă cu cei care luptă cu corupția. În replică, Nica a afirmat că aceasta este campanie fake news.
Krzysztof Hetman: Sunt din ce în ce mai surprins de această dezbatere. Am observat că grupul social-democrat îi apără pe extremiști.... Nu vă îngrijorează faptul că aveți un Guvern care se luptă cu cei care se luptă cu corupția?".
Dan Nica: Acest lucru face parte dintr-o campanie de fake news. V-a spus cineva că în ultimii cinci ani toți cei trimiși în instanțe au fost achitați? Vi s-a spus că sunt peste 200 de achitări? Justiție pentru unul, înseamnă Justiție pentru toată lumea.
În luările de cuvânt, europarlamentari români Monica Macovei, Sigfried Mureșean și Laurențiu Rebega au subliniat faptul că deciziile privind justiția sunt luate pentru rezolvarea problemelor lui Liviu Dragnea.
ACTUALIZARE 10.20 Declarații ale premierului Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului European:
ACTUALIZARE 10.10 Declarații în plenul Parlamentului European ale lui Frans Timmermans, prim vicepreședintele Comisiei Europene:
ACTUALIZARE 10.05 Urmează să înceapă dezbaterile în Parlamentul European. Ne așteptăm la un tir de întrebări pentru premierul Viorica Dăncilă, care are alocate la început 5 minute pentru a prezenta poziția executivului de la București, a transmis corespondentul nostru, Lucian Pîrvoiu, în direct de la Strasbourg.
Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, au discutat, aseară, la Strasbourg cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre legile justiţiei, protocoalele secrete şi MCV.
Potrivit unui comunicat al Palatului Victoria, premierul a exprimat dorinţa ca dezbaterea din plenul de la Strasbourg să fie argumentată şi constructivă.
"În cadrul discuțiilor, desfășurate într-o atmosferă constructivă, au fost abordate teme aflate pe agenda europeană, precum și pe cea a dezbaterilor actuale din cadrul Parlamentului European", se arată în comunicatul guvernului. Șeful executivului a reiterat intenția României de a acționa pentru promovarea interesului european și pentru asigurarea unui mandat de succes, care să evidențieze importanța unității și evitarea diviziunilor la nivel european.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a exprimat dorința ca dezbaterea de miercuri din Parlamentul European, să fie "argumentată și constructivă".
"În cadrul întrevederilor au fost abordate aspecte privind modificările aduse legilor justiției din România, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informații și diferite instituții judiciare din România", se arată în comunicat.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, după discuții, că nu se pune problema activării articolului 7 din Tratatul UE.
"Prim-vicepreşedintele a spus cu subiect şi predicat faptul că nici nu intră în discuţie problema articolului 7, că nici nu intră în discuţie activarea acestuia, pentru că România este într-o altă ipoteză, o altă situaţie decât Ungaria sau Polonia. Prin urmare, prim-vicepreşedintele, repet, a spus foarte limpede: nici nu intră în discuţie acest aspect", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres.
Luni au avut loc la Strasbourg dezbateri aprinse în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European (LIBE), unde s-a discutat situația din România. Prezent la dezbateri, prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, a criticat dur modificările aduse legilor Justiţiei în România și a avertizat că CE nu va ezita să aducă „în faţa instanţei guvernul român, dacă regulile sunt încălcate”.
Timmermans a precizat că oficialii de la Bruxelles vor evalua cu foarte mare atenție legile adoptate și conformitatea lor cu legea europeană.