Dezbatere despre Republica Moldova în Parlamentul European. Eurodeputații români pledează pentru sprijin ferm acordat autorităților de la Chișinău

15 martie 2023, 10:03

Republica Moldova este o prioritate pe agenda europeană, iar Uniunea pregătește o misiune civilă pentru securitatea ţării. Anunțul a avenit de la comisarul European pentru Vecinătate și Extindere în deschiderea dezbaterilor despre Republica Moldova, Oliver Varhelyi. Oficialul a precizat că, în prezent, Comisia Europeană „explorează un nou regim de sancțiuni pentru indivizii, care vor să destabilizeze” Republica Moldova.

Majoritatea eurodeputaților care au ținut discursuri și-au afirmat sprijinul pentru Republica Moldova, menționând necesitatea acordării unei asistențe financiare și includerea oligarhilor Șor, Platon și Plahotniuc pe lista sancțiunilor UE.

Eurodeputații au pledat pentru sprijinirea financiară a Republicii Moldova în aceste situații dificile, condamnând agresiunea Rusiei în Ucraina și apreciind capacitățile și eforturile autorităților de la Chișinău de a face față provocărilor.

„O Republică Moldova proeuropeană este bună pentru cetățenii ei, dar este și importantă pentru UE și pentru Ucraina. Știm că cetățenii Republicii Moldova își doresc integrare europeană, actualele autorități ale Republicii Moldova își doresc integrare europeană, dar știm și cine nu își dorește această integrare – Federația Rusă și oligarhii obișnuiți să controleze mediul de afaceri, scena politică și mass-media din Republica Moldova. Trebuie să ajutăm Republica Moldova în continuare, trebuie să ajutăm financiar pentru ca autoritățile să poată ajuta cetățenii și întreprinderile să treacă peste această situație. Trebuie să spunem Republicii Moldova, după implementarea celor nouă reforme, ce urmează. Și eu spun, îndată ce sunt implementate aceste reforme trebuie să începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat eurodeputatul român, Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE, cel mai numeros grup politic în Parlamentul European.

Eurodeputatul român Dragoș Tudorache, a ținut să sublinieze că oligarhii din Republica Moldova, subordonați Kremlinului, conduc atacul împotriva unei conduceri democratice.

„Succesul modelului ales de Republica Moldova și de președintele Sandu sau succesul Ucrainei și al președintelui Zelenski nu fac decât să nege modelul lui Putin. Despre asta e războiul în Ucraina și despre asta e atacul hibrid necontenit la care e supusă Republica Moldova și conducerea sa. Oligarhii moldoveni, afiliați lui Putin, conduc acum acest atac. Plătesc mercenarii protestelor, manipulează opiniile celor vulnerabili și toate acestea pentru a sabota democrația și parcursul european pentru care moldovenii fac atâtea sacrificii. Noi, Parlamentul European, trebuie să ne asigurăm că sprijinim Moldova în continuare și dacă dl Borrell ar fi aici, i-aș fi cerut să adauge oligarhii Moldovei Șor, Platon, Plahotniuc, pe lista sancțiunilor Uniunii Europene”, a subliniat eurodeputatul român.

„Trebuie să ajutăm Republica Moldova în continuare. În primul rând, trebuie să ajutăm Republica Moldova financiar, pentru ca autoritățile să poată ajuta cetățenii Republicii Moldova și întreprinderile din Republica Moldova să treacă cu bine peste această perioadă. Trebuie să spunem Republicii Moldova, după implementarea celor nouă reforme pe care le-am solicitat, ce urmează. Și eu spun, deîndată ce aceste nouă reforme sunt implementate, trebuie să începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană în cursul acestui an”, a declarat Siegfried Mureșan.

Și eurodeputata Carmen Avram sublinia că Republica Moldova are nevoie de Uniunea Europeană pentru a face față încercărilor de destabilizare a țării.

„Sămânța conflictului e semănată în Moldova după tiparul bine cunoscut: se întețesc acțiunile de destabilizare, grupările proruse se reactivează, înscenările din Transnistria sunt tot mai străvezii, Kremlinul se grăbește. Noi trebuie să fim mai rapizi decât el, dar Moldova trebuie ajutată și să-și găsească echilibrul politic intern. Respectul față de valorile europene nu are și nu poate avea culoare politică. În momente cruciale, când ai nevoie de toți aliații, a diviza învinuind nemeritat și ostracizând o parte din electoratul autentic pro european doar pentru că vine din opoziție, de la stânga spectrului politic, e contraproductiv și poate deveni distructiv”, a spus Carmen Avram.

Dacian Cioloș: „Pentru ca provocările lui Putin să nu aibă succes trebuie ca Uniunea Europeană să ajute Republica Moldova să facă față crizelor prin care trece, atât celor de securitate, dar și cele legate de economie și traiul cetățenilor moldoveni.}

Anna Fotyga, europarlamentar polonez: „Trebuie să îi ajutăm şi să deschidem negocierile de aderare cât de curând posibil. Vreau să cer să implementăm toate măsurile financiare şi tehnice necesare pentru a ajuta Republica Moldova.”

O rezoluţie privind situaţia din Republica Moldova ar urma să fie supusă votului într-o viitoare sesiune plenară a Parlamentului European, a transmis și jurnalista TVR Maria Smarandache pentru Telejurnal matinal.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite