Dezbatere cu scântei în Franţa. Candidaţii la preşedinţie au discutat despre şomaj, musulmani, burkini şi Brexit

21 martie 2017, 14:30

În cele peste trei ore de dezbatere, tema principală a fost de fapt migraţia – totul de aici a derivat. Şi cea mai tranşantă poziţie a fost  Marine Le Pen.

Marine Le Pen, candidatul Frontului Naţional: “Vreau să opresc imigraţia, clar. Şi susţin total ce spun: vreau să opresc imigraţia – legală şi ilegală”.

Le Pen a încercat să laude efectele Brexitului şi printre soluţiile de securitate a propus înfiinţarea de peste 40.000 de noi locuri în închisori, variantă considerată utopică de candidaţi. De fapt, criticarea reprezentantei extremei drepte i-a unit pe ceilalţi patru politicieni. Cel care i-a opus cea mai mare rezistenţă este centristul Emmanuel Macron, care potrivit sondajelor va intra în turul al doilea de vot cu Le Pen. Macron s-a declarat în favoarea controversatului costum de baie burkini – destinat femeilor de confesiune musulmană care aleg să-şi acopere întregul corp.

Emmanuel Macron, candidat independent, de centru: „Capcana în care cădeţi, doamna Le Pen, prin provocările dumneavoastră, este că divizaţi societatea, creaţi inamici ai Republicii, a căror religie este Islamul, şi care în marea lor majoritate nu vor să fie izolaţi în propriile comunităţi. Eu nu voi face asta.

Conservatorul Fillon încercat o atitudine de mijloc în plan extern, dar în dezacord cu extremismul, inclusiv economic, al doamnei Le Pen

Francois Fillon, candidat conservator: „Sunt în total dezacord cu Emmanuel Macron, care a lăudat-o pe Angela Merkel când a fost la Berlin, pentru politicile ei imigraţioniste care s-au dovedit proaste şi care sunt criticate până şi de propriii aliaţi în Germania”.

Pentru o treime din public, centristul Emmanuel Macron a avut cea mai bună prestaţie în dezbatere. Reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, a fost cel mai apreciat de 20% dintre telespectatori. Fillon şi Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional (FN, de extremă dreaptă) au întrunit câte 19% din preferinţe, iar socialistul Benoit Hamon 11%. Cu puţin peste o lună până la alegeri, aproape 40 la sută dintre francezi sunt nehotărâţi pe cine să voteze.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite