Dezastrul din sistemul sanitar: Lipsesc vaccinuri, medicamente, materiale sanitare. Şi doctorii sunt tot mai puţini

7 aprilie 2017, 14:01

„7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii. În România, aproape 932.000 de persoane sunt diagnosticate cu depresie”

Să fii pacient în România înseamnă de multe ori să lupţi nu doar cu boala, ci şi cu sistemul. Astăzi, încă un copil a murit de rujeolă. Astfel, bilanţul epidemiei a ajuns la 19 decese. Totul, într-o ţară în care, în zece judeţe, stocurile de vaccin ROR sunt epuizate. Nu suntem pregătiţi nici pentru copiii născuţi prematuri. În maternităţi avem 250 de incubatoare. Ar trebui 600.

Şi medicamentele lipsesc din spitale. Iar banii pentru analize şi investigaţii compensate se epuizează în primele zile ale lunii. Dar bugetul a crescut. În 2017, CNAS a primit 28,81 de miliarde de lei, cu 10 la sută mai mult decât în 2016.

Situaţia e dramatică şi când vine vorba de doctori.

În curând s-ar putea să nu mai aibă cine să ne trateze în spitalele din România. Datele arată că, în ultimii ani, 43 de mii de doctori formaţi în universităţile din ţara noastră au plecat să lucreze în clinici din străinătate. Pentru fiecare medic, statul român investeşte peste 80.000 de lei doar în timpul facultăţii.

Sistemul sanitar a fost zguduit de mai multe scandaluri în ultima vreme, care au scos la iveală şi probleme de comunicare. În curând, lucrurile s-au putea schimba pentru că SNSPA va organiza cursuri speciale pentru repretentantii sistemului.

În ciuda tuturor problemelor, ministrul sănătăţii e optimist.

 

Florian Bodog, ministrul Sănătății: „Cea mai mare problemă cu care sistemul sanitar se confruntă la momentul de față este lipsa vaccinurilor. Și aceasta este datorată faptului că nu au existat strategii pe termen lung în ceea ce privește achiziția vaccinurilor. Pe de altă parte mai este o problemă – faptul că încă sunt unele medicamente la care pacienții români nu au acces. Și a treia problemă este legată de unele probleme legislative”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite