Dezamăgire după Bacalaureat. Elevi de nota 10, nemulțumiți după recorectarea lucrărilor. Riscă să piardă locuri la universități celebre

21 iulie 2023, 19:02

Paul, absolvent al Colegiului Naţional „Tudor Vianu” din Capitală, este unul dintre elevii care, după soluționarea contestațiilor la bacalaureat, a cerut să vadă lucrarea la Limba și literatura română, teză notată inițial cu 6,50 și după contestație cu 8,15.

PAUL IONESCU, absolvent de clasa a XII-a: Miercuri, când am fost la vizualizarea lucrării, am putut să văd borderoul și am văzut că a doua comisie mi-a acordat notele 9.40 și 8,90, acestea rezultând media 9.15. S-a chemat o a treia comisie care mi-a acordat media 8,15. (Ai primit vreo explicație?) Absolut nicio explicație, am intrat într-o sală, am avut zece minute timp la dispoziție să mă uit pe lucrare. A fost făcută o copie și am vizualizat-o pe videoproiector, am putut să văd notele din borderou și cam atât.

Paul a aplicat la universitate în Germania și, în ciuda experienței prin care a trecut la bac, media încă îl ajută să ocupe un loc. Dar, la Academia de Studii Economice din București, la Cibernetică, unde și-ar fi dorit de asemenea să candideze, nu a mai putut depune actele, din cauza notei la Limba română.

PAUL IONESCU, absolvent de clasa a XII-a: Eu nu pot să înțeleg cum un profesor îmi acordă nota 6,30 și unul 9,40, mi se par niște diferențe colosale și cred că avem nevoie de mai multă transparență.

Raluca, absolventă a Colegiului Naţional „Sfântul Sava” din Capitală, admisă la UCL în Marea Britanie, este pe punctul să îşi piardă locul la celebra universitate, din cauza notei la Matematică obţinută la bacalaureat. Iniţial, Raluca a luat 9,70, iar după contestaţie, 9,55.

RALUCA RUSU, absolvent de clasa a XII-a: Îmi confirmasem locul la UCL, pentru că ei mi-au dat și o bursă full care acoperă întregul cost al studiilor, aproape 100.000 de lire în total.

Acum, cu 9,55 la Matematică, Marea Britanie s-ar putea să rămână doar un vis.

RALUCA RUSU, absolvent de clasa a XII-a: În contextul în care știi că ai făcut perfect și știi că era o lucrare dacă nu de 10 măcar un 9.90, în caz că se scădea ceva la redactare, te simți nedreptățit.

GEORGIANA DAVID, profesoară de Limba română, Colegiul „Tudor Vianu”, Bucureşti: Ce mi se pare dureros este că elevul nu are posibilitatea de a-și face fotografii, de a obține un document după această lucrare, nu știu, să și-o analizeze acasă sau să i-o analizeze cineva. Nu înțeleg de ce Ministerul Educației trebuie să facă un secret dintr-o lucrare.

Pe unele grupuri de părinţi şi elevi se vehiculează ideea de a da în judecată Ministerul Educaţiei.

FLORIN LIXANDRU, secretar de stat în Ministerul Educației: Nu știu de acest demers, dar au tot dreptul, dar așa cum spuneam nota finală este cea acordată de comisia din centrul regional de contestații, dar singura soluție este acționarea în instanță și dacă se constată că au avut dreptate, nota poate fi modificată, dar sunt cazuri foarte rare.

Aproape 55.000 de contestaţii au fost depuse anul acesta. În urma soluţionării, 95% dintre note au fost modificate.

De asemenea, s-a descoperit că în cazul a 1% din teze, 550 de lucrări, recorectarea a scos la iveală diferenţe şi de două puncte.

FLORIN LIXANDRU, secretar de stat în Ministerul Educaţiei: În luna septembrie, aceste lucrări sunt reverificate de alți profesori și se va stabili unde este greșeala și profesorii care sunt răspunzători de evaluarea eronată, dacă se va constata acest lucru, vor fi sancționați, nu vor mai intra în corpul de evaluatori în anii următori.

Pentru elevii din această promoţie recorectarea din toamnă nu va schimba cu nimic situaţia. Nota finală rămâne cea acordată în centrul regional de contestaţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite