Dezacorduri și tensiuni la Consiliul European de Iarnă de la Bruxelles

13 decembrie 2019, 08:30

Principalele dezacorduri au fost generate de proiectul de buget multianual propus de președinția finlandeză a Consiliului Uniunii, care prevede diminuarea alocărilor bugetare pentru politica de coeziune și cea agricolă. Cum acestea reprezintă  un motor de dezvoltare pentru țările din est, actuala propunere de cadru financiar multianual este de neacceptat pentru acestea.

Problema urmează să fie tranșată de către președinția croată a Consiliului, care începe în ianuarie. Aceasta va urmări împreună cu președintele Charles Michel o alocare cât mai echitabilă a bugetului pentru perioada 2021-2027.

Un alt motiv de neînțelegere pentru liderii europeni este obiectivul ambițios al Comisiei von der Leyen de eliminare cu totul a emisiilor de carbon până în 2050. Multe din țările membre, printre care și România, își bazează dezvoltarea pe energia fosilă și cer compensații financiare pentru renunțarea la aceasta.

Comisia este gata să pună la bătaie 100 de miliarde de euro pentru acest obiectiv, însă suma s-ar putea dovedi insuficientă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite