Dexametazona, folosită cu succes în Marea Britanie și în România, împotriva COVID-19

17 iunie 2020, 17:57

Dexametazona este un corticosteroid folosit de 6 decenii în tratarea mai multor afecțiuni inclusiv boli respiratorii cum ar fi tuberculoza. Inițial, în România, utilitatea administrării unui astfel de tratament în cazurile COVID-19 a fost discutabilă. Medicilor le era indicat să folosească dexametazona doar pentru pacienții care, în urma infecției, dezvoltau fibroză pulmonară.

De la sfârsitul lunii mai, corticoizii, au fost introduși în tratamentul pacienților care respirau cu ajutorul aparatelor.

În astfel de situații, administrarea de dexamentazonă a dus la o scădere cu aproape 20 % a cazurilor letale.

Rezultate remarcabile au avut și medicii din Marea Britanie, care din martie au început un studiu.

Acest studiu este criticat pe rețelele de socializare de Didier Raoult, microbiologul francez susținător al terapiei cu hidroxiclorochină.

Organizația Mondială a Sănătății anunță că va analiza rezultatele și va actualiza îndrumările clinice pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

Dexametazona poate fi administrată sub formă de comprimate ori injecții și nu este recomandată utilizarea sub formă de aerosoli. Iar tratamentul ar trebui făcut doar în spital, spun medicii.

Cei care cred că administrarea preventivă a acestui tratament ar ține la distanță infectarea cu noul coronavirus ar trebui să se răzgândească.

Dexametazona nu ajută persoanele care au forme ușoare de COVID ori sunt asimptomatice.

Schemele de tratament folosite pentru tratarea pacienților cu COVID – 19 diferă în funcție de stadiul infecției și de bolile pe care le mai au oamenii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite