Deveselu, în bugetul Pentagonului. Administraţia Trump a avut obiecţii la un articol, dar nu a trecut de Congres

Detalii de ultima oră referitoare la instalarea unor capabilităţi de apărare antiaeriană la scutul de la Deveselu. Acestea apar în noul buget al apărarii Statelor Unite ale Amercicii. Administraţia Trump a avut obiecţii cu privire la un articol, însă documentul a fost aprobat de Congres în forma iniţială.

18 Iulie 2017, 14:39 (actualizat 18 Iulie 2017, 14:40) |

Observaţiile referitoare la România şi Polonia apar în capitolul “Programul de apărare antirachetă din bugetul american al apărarii”. Administraţia de la Casa Albă a avut obiecţii cu privire la articolul 1686, care cere Secretarului Apărării să asigure desfăşurarea de capabilităţi antiaeriene pentru apărarea scutului de la Deveselu.

Se precizează că intervalul în care sistemul va fi instalat nu va fi mai mare de un an de la data intrării în vigoare a noului buget al apărarii. În acelaşi context se vorbeşte şi de o măsură similiră ce va fi luată în cazul apărării antiaeriene a scutului care se construieşte în Polonia.

Potrivit informaţiilor disponibile şi specialiştilor consultaţi de Ştirile TVR, obiecţiile administraţiei americane s-ar referi la posibile riscuri legate de consecinţele neintenţionate ale operării unui nou tip de radar, de mare putere la Deveselu, asupra populatiei locale.

"Exigenţele diplomatice cu privire la coordonarea în aceste chestiuni cu alte naţiuni sunt semnificative”, se mai precizează în punctul de vedere al Casei Albe referitor la Deveselu.

Administraţia Trump a obiectat ferm şi la aşa numita secţiune 1685, care ar permite desfăşurarea unui test cu noul tip de interceptor , care ar urma să fie amplasat la Deveselu, după operaţionalizarea scutului din Polonia, adica după 2019.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 17°C
IASI 20°C 16°C
CLUJ 24°C 18°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 26°C 19°C
BRASOV 25°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI