Devastatoarele incendii din Australia, văzute din spaţiu

Incendiile de vegetaţie care afectează Australia pot fi văzute la un nivel de detaliu incredibil cu ajutorul instrumentului Worldview aparţinând NASA, ce foloseşte datele transmise de sateliţi, conform Live Science.

07 Ianuarie 2020, 11:35 (actualizat 07 Ianuarie 2020, 11:39) |
Devastatoarele incendii din Australia, văzute din spaţiu

Focurile care au cuprins statele australiene New South Wales şi Victoria au început în luna noiembrie 2019 şi continuă să ridice probleme severe de siguranţă şi mediu. NBC News a raportat că mii de australieni şi-au părăsit casele în ajunul Anului Nou, căutând refugiu pe malul oceanului. Joi, 2 ianuarie, NBC News a raportat şi că autorităţile din statul New South Wales au declarat stare de urgenţă timp de o săptămână, fiind pentru a treia oară când se proclamă stare de urgenţă de la începutul incendiilor.

"Ultima zi a deceniului m-am simţit ca şi când ar fi fost Apocalipsa", comenta fotograful Matt Abbott, aflat la Sydney, pe contul său de Twitter. Corespondentul New York Times adăuga că, deşi documentează incendiile de vegetaţie de mai bine de 6 săptămâni, nu a văzut niciodată ceva similar focului care a distrus la începutul noului an localitatea Conjola din New South Wales.

NASA operează grupul de 26 de sateliţi ce formează Sistemul de Observare al Pământului (Earth Observing System - EOS), iar principalul satelit din acest grup, un instrument de dimensiunea unui autobuz denumit Terra, a împlinit 20 de ani pe orbită în decembrie 2019. Alţi sateliţi ai NASA, precum Aqua şi Suomi NPP, contribuie cu date la sistemul EOS.

Instrumentul Worldview, din cadrul NASA EOS Data and Information System, transformă datele primite din satelit şi face posibilă urmărirea evoluţiei dezastrelor naturale de oriunde de pe glob.

Incendiile de vegetaţie de o amploare şi o violenţă fără precedent care au devastat regiuni întregi din Australia s-au soldat cu cel puţin 24 de morţi şi au provocat pagube considerabile.

Toate cele şase state australiene şi un teritoriu au fost afectate de incendii şi peste 5 milioane de hectare de teren au fost distruse de flăcări.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 12°C
IASI 12°C 9°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 15°C 12°C
CRAIOVA 16°C 16°C
BRASOV 10°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI