Deteriorarea climatică amenință multe dintre alimentele noastre preferate. Diversitatea soiurilor este crucială, dar industria a mizat pe abundență

Culturi de banane
Culturi de banane
20 aprilie 2022, 09:58

Toate sistemele noastre alimentare – agricultură, silvicultură, pescuit și acvacultură –  cedează sub stresul creșterii temperaturii, incendiilor, secetelor și inundațiilor.

Chiar și în cel mai bun scenariu, se preconizează ca pământul își va pierde proprietățile pentru culturile care furnizează cele mai multe dintre caloriile noastre. Dacă nu se iau măsuri pentru a reduce criza climatică, pierderile de recolte vor fi devastatoare.

Natura are o modalitate simplă de a se adapta la diferite climate: diversitatea genetică.

Unele plante reacționează prost la creșterea temperaturilor  sau la lipsa precipitațiilor, dar alte soiuri nu numai că pot supraviețui, pot și prospera, oferind oamenilor mai multe opțiuni.

Industria alimentară se bazează pe soiuri puține care pot fi produse în masă

Dar puternica industrie alimentară a avut alte idei și, în ultimul secol, oamenii s-au bazat din ce în ce mai mult pe soiuri puține care pot fi produse în masă și livrate în întreaga lume.

„Linia dintre abundență și dezastru devine din ce în ce mai subțire, iar publicul nu este conștient și lipsit de responsabilitate”, scrie Dan Saladino în cartea sa ”Eating to Extinction”.

Diversitatea soiurilor este crucială, dar s-au făcut greșeli  cu aproape toate alimentele cultivate industrial – optimizând randamentele și profiturile, în detrimentul varietății soiurilor.

Cu toate acestea, diversitatea sporește rezistența generală a sistemelor noastre alimentare împotriva noilor schimbări climatice și de mediu care pot distruge culturile și pot conduce la apariția unor agenți patogeni noi sau mai agresivi. Este ceea ce le-a permis oamenilor să producă hrană și să prospere la altitudini mari și în deșert, dar industria a mizat doar pe câteva coduri genetice.

Un singur agent patogen ar putea distruge întreaga producție de banane

Acesta este motivul pentru care un singur agent patogen, ar putea distruge, spre exemplu, industria bananelor așa cum o cunoaștem. Banana este fructul cel mai populare și cel mai comercializat la nivel global.

Boala Panama este o boală a plantelor care infectează bananele. Atacate de o ciuperca bananele se ofilesc. Agentul patogen este rezistent la fungicide și controlul său se limitează la măsuri fitosanitare .

În anii 1950, un focar de boală Panama aproape a distrus producția comercială de banane Gros Michel. Banana Gros Michel a fost soiul dominant al bananelor, iar distrugerea culturilor a provocat costuri enorme și a forțat producătorii să treacă la alte soiuri rezistente la boli.

În prezent, agentul patogen Panama 4 a fost detectat pe toate continentele unde se cultivă banane inclusiv, de curând, în America Latină – cea mai mare regiune de export de banane din lume, scrie într-o analiză The Guardian.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite