Detaliile unui transport special. Cele mai valoroase exponate din Tezaurul României, precum brăţările dacice sau coiful de aur de la Coţofeneşti, trimise în Spania pentru o expozițe-eveniment

29 august 2021, 14:51

Puțin înainte de ora 10.00. Muzeul Național de Istorie este cel mai bine păzit loc din România. Forțele de ordine nu le-au permis nici măcar pietonilor să se apropie.

O parte din Tezaurul României va fi expus în Spania. Sunt obiecte unice – podoabe, inclusiv brățările dacice, și marele coif din aur al geto-dacilor, care apare în toate manualele de istorie.

Muzeografii le-au ambalat în condiții cu totul speciale, pentru ca în timpul transportului să fie în perfectă siguranță.

Patru camioane, verificate de mai multe ori de jandarmi, vor duce toate obiectele până în Baza aeriană 90, un drum care trebuie să fie fără oprire.

Este cea mai mare expoziție organizată vreodată de statul român în afara granițelor țării.

Când s-a primit semnalul că totul e în regulă, cele patru camioane au pornit spre Otopeni. Străzile care intersectau ruta transportului special au fost închise atunci când a trecut coloana jandarmeriei.

Cele 835 de exponate care cântăresc 6 tone au fost încărcate în aeronava de tip Hercules a Ministerului Apărării Naționale, care le va transporta direct pe aeroportul din Madrid.

Este aeronava care a fost folosită zilele trecute în misiunile de salvare din Afganistan.

Obiectele de tezaur fac parte din colecțiile a 39 de muzee din toată țara și sunt asigurate. Sunt estimate la 60 de milioane de euro.

„Cea mai mare expoziție organizată vreodată de România în străinătate se bucură de înaltul patronaj al Regelui Felipe al Spaniei și va fi inaugurată la Muzeul Național de Arheologie din Madrid pe 30 septembrie”, a precizat corespondentul TVR, Oana Dobrescu.

Tezaurul României va putea fi admirat în capitala Spaniei până la finalul lunii februarie, dar termenul se poate prelungi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite