Destine distruse de ape în Galați și Vrancea. Pompierii scot noroiul din casele oamenilor și fac îndiguiri cu saci de nisip

21 iunie 2021, 12:58

Și la Galați blestemul apelor apasă greu pe destinele oamenilor. Ploile abundente au declanșat alunecări de teren, iar 15 gropi au apărut că din senin în oraș.

O altă alunecare s-a produs în apropierea Falezei, într-o zonă de promenadă.

Cea mai mare surpare din Galați a avut loc în urmă cu 11 ani, pe Faleza Superioară. Atunci în asfalt a apărut o groapă adâncă de 9 metri. Și a fost reparată abia după câțiva ani.

Potopul din ultimele zile a pus la grea încercare locuitorii din mai multe zone ale țării. În Moldova, râurile au ieşit din matcă şi au inundat tot ce au prins în cale. În comuna vrânceană Bilieşti, puhoaiele au intrat în zeci de locuințe. Oamenii au fost luaţi cu bărcile de acolo pentru că nivelul apei depăşea un metru pe străzi. Și încă nu scăpăm de ploi. Meteorologii au emis avertizare cod portocaliu de averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină pentru judetele Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și zona montană din Prahova, Buzău și Vrancea, valabilă până diseară la ora 22. Dar și o atenționare cod galben pentru mai bine de jumătate de țară, în vigoare tot până la ora 22.

În județul Vrancea ploile torențiale au umflat râul Putna, iar apele revărsate au inundat o parte din comuna Biliești.

Zeci de oameni au fost nevoiți să fugă din calea puhoaielor, doar cu hainele pe ei.

În unele gospodării apa a depășit chiar și un metru. A fost nevoie de ajutorul pompierilor, care i-au scos pe oameni cu barca pneumatică. 40 au reușit singuri să ajungă într-o zonă sigură.

Localnicii retrăiesc coșmarul inundațiilor istorice din 2005.

Ceea ce s-a întâmplat în urma ploilor abundente se vede la marginea satului Biliești, unde toată zona este mai joasă decât câmpul, apele revărsate ale Putnei au inundat curțile și casele oamenilor.

În total, 70 de gospodării au fost afectate. La jumătate dintre ele, apa a intrat și în case.

Autoritățile susțin că pagubele ar fi fost mult mai mari, dacă nu s-ar fi făcut, cu puțin timp înainte de inundații, o breșă în canalul de irigații, de la marginea localității.

Autoritățile județene spun că vor face demersuri la guvern pentru construirea unui dig.

Pompierii militari acționează în zonă și fac îndiguiri cu saci de nisip. Deși apele au început să se retragă, oamenii sunt în continuare în alertă, pentru ca pericolul nu a trecut.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă