Destinaţii de weekend. Corespondenţii TVR vă arată locuri din ţară unde vă puteţi petrece timpul liber

17 ianuarie 2020, 12:41

Unde puteţi schia în apropiere de Cluj-Napoca

Pentru că tot este sezonul iubitorilor sporturilor de iarnă, propunerea pentru acest weekend este zona montană din judeţul Cluj. Mai exact, cele mai cunoscute staţiuni unde se pot practica sporturi de iarnă şi care se află la cel mult 60 de km de Cluj-Napoca.

Prima este staţiunea Muntele Băişorii, unde puteţi practica ski, ski alpin sau snowboarding, pe pârtia de 1200 de metri. Pentru a ajunge în vârf puteţi folosi teleskiul, care se numără printre cele mai lungi din ţară, cu o lungime de peste 1000 de metri.

A doua staţiune este Buscat, relativ aproape de Muntele Băişorii. Cei care vor merge acolo pot profita de cele şase pârtii, cea mai lungă dintre ele având 1700 de metri. Trebuie să ştiţi că aici, pe lângă teleski, există şi telescaun.

Puteţi merge şi în staţiunea Mărişel, unde există două instalaţii teleski, nocturnă şi telescaun pentru patru persoane. La Mărişel veţi avea la dispoziţie patru pârtii cu diferite grade de dificultate.

Pentru cei care nu pot părăsi oraşul, pot veni în Pădurea Făget pe Drumul Sfântul Ion, devenit un punct de întâlnire pentru toţi clujenii care vor să se distreze aproape de oraş.

Relaxare şi tratament la Călimăneşti-Căciulata

La 18 kilometri de Râmnicu Vâlcea, una dintre cele mai renumite stațiuni balneoclimaterice din ţară, Călimăneşti-Căciulata numită „perla” staţiunilor de pe Valea Oltului. Carol Davila a fost fondatorul staţiunii cu ape minerale şi termale cunoscute încă din vremea dacilor şi folosite pentru tratament de către domnitorul Mircea cel Bătrân, de Matei Basarab, chiar şi de împăraţii Napoleon al III-lea şi Franz Joseph.

În 1860, apa de Căciulata, îmbuteliată în sticle de un litru, se vindea în farmaciile din toată ţara. În 1893, apa minerală de la Călimăneşti a obţinut medalia de aur la Bruxelles.

Apele de la Călimăneşti sunt bune atât pentru relaxare, dar mai ales pentru tratarea afecţiunilor digestive, reumatologice sau respiratorii.

Ofertele de cazare sunt numeroase, la pensiuni, vile sau hoteluri cu baze de tratament. Preţurile pentru cazare în staţiune pornesc de la 80 lei şi ajung până la 200 de lei pentru o cameră dublă pe noapte, cu micul dejun inclus. Pentru cei care vin la tratament, există pachete speciale, care includ costurile procedurilor.

Focşani, oraşul de pe Milcov

Astăzi vă propunem un altfel de city-break. Nu mergem nici la Londra, nici la Paris sau Madrid. Încercăm să descoperim farmecul unui oraș mic și care are o semnificație specială pentru România.

Pentru că a mai rămas exact o săptămână până pe 24 ianuarie, mergem la Focşani, oraş tăiat în două de Milcov, ce poartă în genele sale destinele a două principate surori. Aici a fost graniţa dintre Moldova şi Ţara Româneacă, dar şi un nod de legătură între Est şi de Vest. După dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza în 1859, aici a funcţionat, câțiva ani, Comisia Centrală, un adevărat Parlament al ţării. S-au purtat chiar discuţii ca Focşaniul să devină capitală.

Așadar, o călătorie prin Focşani nu poate ocoli trecutul. Istoria pare înscrisă în ADN-ul acestui oraş. Kilometrul 0 este Piaţa Unirii. În centrul său se află un obelisc din granit, realizat de sculptorul Ion Jalea. Borna de hotar, simbol al Focşaniului, a fost dezvelită în 1931, în prezenţa lui Nicolae Iorga.

O clădire ce merită a fi vizitată în Focşani este sediul actual al Muzeului Unirii. Documentele originale aduc istoria mai aproape. Aici, în fostul Hotel Cimbru, au fost găzduiţi membrii Comisiei Centrale. De fapt, la Focșani s-au pus bazele legislative ale Statului Român modern.

Tot în Focșani se află două bijuterii arhitecturale: Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” și Ateneul Popular. Acestea au fost ridicate prin bunăvoinţa maiorului Gheorghe Pastia, un adevărat Mecena, care și-a dăruit întreaga avere pentru realizarea lor. Teatrul din Focșani amintește de clădirea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași sau a Teatrului din Odessa. A fost inaugurat în 1913, cu spectacolul „Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri, un spectacol al Teatrului Național din Iași, la conducerea căruia era atunci Mihail Sadoveanu.

Orașul Focșani, un actor cu un rol important în alcătuirea prezentului, îşi spune în continuare povestea discret.

Gyula, un oraş balnear istoric

Băile Aqua Palace din Gyula au ajuns pe locul doi în cadrul competiţiei Bath of the Year în 2016. Gyula este un oraş balnear istoric ce se mândreşte cu faptul că este pe harta celor mai căutate destinaţii pentru turism de sănătate, recuperare şi relaxare din Europa. Dar pe lângă oferta bogată şi variată de băi termale, centre Spa şi centre de relaxare, Gyula îşi surprinde vizitatorii şi cu peisajul natural.

Aflată la graniţa cu Aradul, Gyula a devenit una dintre destinaţiile de weekend sau de vacanţă preferate ale românilor, nu numai pentru numărul mare de băi termale, piscine şi camping-uri, dar şi pentru atracţiile turistice interesante din zonă. Ajuns aici, te poţi bucura de plimbări şi excursii la castelele Gyula, Gyulavari, Almasy sau Breda, poţi vizita Grădina Melcilor, Biserica Sf. Iosif, casa memorială a lui Bela Bartok sau te poţi bucura de inedita expoziţie a istoriei cârnaţilor din Gyula.

Turiştii se pot bucura aici şi de evenimente specifice, precum demonstraţii cu şoimi, plimbări cu airwheels, degustări de vinuri şi mâncăruri locale. Pentru gurmanzi, Târgul de Cârnaţi şi Şuncă de la Gyula, Festivalul Internaţional al Pălincii, Festivalul Gastronomic al Bazinului Carpatic „Regele Gulaşului” sunt tot atâtea motive pentru a veni aici.

Turiştii aflaţi în căutarea unor evenimente culturale se pot bucura aici de festivaluri de teatru sau cele două festivaluri anuale de jazz din staţiune.

La toate acestea se mai adaugă şi faptul că în oraş trăieşte o comunitate însemnată de români, mulţi dintre ei lucrând în domeniul hotelier.

În anul 2018, în perioada ianuarie-august oraşul Gyula a inregistrat 5.817 nopți de cazare, în 2019 s-au înregistrat, pentru aceeași perioadă, 8.114 nopți de cazare, românii optând din ce în ce mai mult pentru serviciile deosebite oferite. Asta înseamnă o creștere de 37,3%.

Simbolul oraşului Gyula este cetatea veche de mai bine de 600 de ani, clădită integral din cărămidă. Aceasta a fost construită în secolul al XV-lea, fiind finalizată de Ioan Corvin, fiul nelegitim al regelui Matei Corvin. Restaurarea cetății a fost demarată la începutul anilor 1960, iar începând cu anul 1964, în curtea renascentistă din incinta cetății pot fi vizionate spectacole de teatru. După o perioadă îndelungată de renovări, restaurarea muzeului cetății a fost terminată în anul 2005, când cele 24 de săli au fost deschise publicului larg.

Băile Cetăţii Gyula, considerat cel mai frumos dintre ștrandurile cu băi termale din Ungaria, cu cele 19 bazine, situate într-un mediu ambiant minunat, în parcul Castelului Almássy vechi de 200 de ani şi întinse pe o suprafaţă de 8,5 hectare, cu statut de rezervație naturală, asigura vizitatorilor o adevărată delectare.

Temperatura apei bazinelor este între 28 si 38 °C, în funcție de bazin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

România a pierdut un milion de turiști străini, în ultimii patru ani