Despre urgentarea aderării Republicii Moldova la UE, luni, la „Referendum”

Mihai Rădulescu
Mihai Rădulescu
9 mai 2022, 16:27

Republica Moldova este mai aproape ca niciodată de Uniunea Europeană. În urmă cu numai două luni a depus cererea de aderare, iar zilele trecute Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care cere Executivului comunitar să acorde Chişinăului statutul de candidat la UE. Consideraţi că Uniunea Europeană ar trebui să ofere Republicii Moldova o procedură accelerată de aderare? – este întrebarea la care sunt invitaţi să răspundă telespectatorii TVR 1 luni seară, pe 9 mai, de la ora 21.00, într-o nouă ediţie „Referendum”, cu Mihai Rădulescu.

„E clar că războiul din Ucraina a determinat Bruxelles-ul să acorde o atenţie sporită ţărilor de la frontiera estică a Uniunii – Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, care ar dori să adere cât mai repede. Dar a fi (mai) aproape de UE nu înseamnă în UE”, punctează Mihai Rădulescu, realizator şi moderator al emisunii.

Procedurile complexe de aderare durează ani întregi, uneori chiar decenii. Ultima extindere a Uniunii a avut loc în 2013, iar ţări din Balcani cu candidaturi vechi stau încă în pragul Uniunii Europene.

„În aceste condiţii, tot mai multă lume se întreabă: s-a hotărât lumea liberă să smulgă această ‘zonă gri’ din ‘bătaia’ influenţei ruseşti? Va renunţa sau nu la exigenţa de până acum în privinţa criteriilor de integrare şi le va deschide rapid uşa acestor ţări ? Sunt întrebări la care vor răspunde invitaţii ‘Referendumului’ de diseară, din studiourile de la Bucureşti şi Chişinău”, mai anunţă jurnalistul TVR.

Sunt invitaţi la dialog, în studioul Televiziunii Române, Sorin Ioniță, președinte Expert Forum, Ion M. Ioniță, redactor-șef Historia, Oana Baciu, avocat de business, iar prin intermediul unui duplex Bucureşti-Chișinău, aflăm opiniile pe acest subiect ale lui Paul Cozighian, jurnalist Le Figaro, Radio France și France TV, precum şi ale lui Vadim Pistrinciuc, director Institutul pentru Inițiative Strategice. Se vor alătura discuţiei, prin apeluri video, corespondenţi TVR în afara graniţelor: Mihaela Antoche – corespondent TVR în Franța, Oana Dobrescu – corespondent TVR în Spania, Robert Schwartz – jurnalist Deutsche Welle, respectiv Liviu Iurea – corespondent TVR la Moscova.

Telespectatorii sunt invitaţi să-şi exprime opiniile pe platformele online stiriletvr.ro şi hotnews.ro, pe paginile de Facebook TVR 1 şi Facebook Referendum. Cele mai interesante comentarii şi întrebări vor fi prezentate în emisiune.

Sondajul demarat în ediţia precedentă, în care am fost invitaţi să ne spunem părerea referitor la dreptul echipei FCSB de a juca pe stadionul din Ghencea, continuă încă atât pe stiriletvr.ro, cât şi pe platforma partenerului media hotnews.ro, iar rezultatul va fi anunţat luni seară, la „Referendum”.

***

La „Referendum”, o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare, iar telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe. Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării. „Referendum” a debutat în grila de toamnă 2021 a principalului post al Televiziunii Române şi se vede în direct, în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1. Românii din afara graniţelor sunt şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite