Prioritățile Germaniei la conducerea Consiliului UE. Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle: Rezolvarea crizei cororna și diminuarea efectelor, Brexitul, o nouă politică cu Africa, o nouă abordare a relațiilor cu China

Germania preia conducerea Consiliului Uniunii Europene de astăzi, în plina criză sanitară. Așteptările sunt mari din partea Berlinului, chiar mai mult acum, din cauza epidemiei, admitea chiar ministrul german de Externe.

 

01 Iulie 2020, 11:01 (actualizat 01 Iulie 2020, 14:49) |

Despre prioritățile acestei perioade a vorbit la TVR, Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle.

Angela Merkel împreună cu echipa ei guvernamentală vor încerca să recupereze tot ce s-a pierdut, mai ales în ultimele luni, din cauza crizei cororna. Este prioritatea numărul unu, a declarat Angela Merkel. Rezolvarea crizei și, în primul rând, diminuarea efectelor. Există un pachet major de până la 1850 de miliarde de euro. Acești bani trebuie împărțiți și împărțiți just între statele care sunt afectate și cele care sunt mai puțin afectate. Apoi mai sunt câteva dosare care trebuie rezolvate,  Brexitul care trebuie rezolvat. Este nevoie de un acord cu Marea Britanie până în octombrie. O nouă politică cu Africa din cauza migrației, crima, o nouă abordare a relațiilor europene cu China, a explicat jurnalistul.

La 1 iulie 2020, Germania preia de la Croaţia, pentru a 13-a oară, preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni. Statele membre care deţin preşedinţia lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite "trio-uri", pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Germania (iul.-dec. 2020), Portugalia (ian.-iun. 2021), Slovenia (iul.-dec. 2021), conform site-urilor eur-lex.europa.eu şi eu2020.de

Gestionarea crizei provocate de noul coronavirus se află în centrul provocărilor Germaniei în perioada preşedinţiei UE, conform programului aprobat de guvernul german la 24 iunie 2020.

Documentul de 24 de pagini stabileşte obiectivul preşedinţiei de şase luni, care are ca slogan "Să facem împreună Europa mai puternică din nou".

Programul are la bază următoarele linii de orientare: depăşirea permanentă a crizei de coronavirus şi redresarea economică şi socială, o Europă mai puternică şi mai inovatoare, o Europă dreaptă, o Europă durabilă, o Europă a securităţii şi a valorilor comune, o Europă puternică în lume.

Alte subiecte aflate pe agenda preşedinţiei Germaniei sunt următorul cadru financiar multianual, schimbările climatice, digitalizarea, statul de drept sau rolul Europei în lume.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 16°C
IASI 11°C 14°C
CLUJ 8°C 11°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 12°C 12°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI