Despre părinți și bunici, în vreme de coronavirus. Interviu cu psihologul Monica Enache

Despre părinți și bunici în vreme de coronavirus
Despre părinți și bunici în vreme de coronavirus
24 aprilie 2020, 14:01

Marina Almășan : Cum ii influentează pe bunicii și părinții noștri – în general pe cei vârstnici – tot ceea ce se întâmpla?

Psih. Monica Enache : – Deși, toată lumea este afectată intr-o oarecare măsură de astfel de evenimente, fiecare persoana poate manifesta o varietate de reacții și sentimente, însă statutul de vârstnic (părinții și bunicii noștri) resimt într-un mod aparte aceasta situație stresantă.

Felul în care un vârstnic reacționează, depinde de mai mulți factori: experiența personală din alte evenimente neplăcute, sprijinul pe care îl are din partea altora, sănătatea fizică și psihică, istoricul familial și personal. Sunt speriați, îngrijorați, copleșiti, confuzi și nesiguri cu privire la ceea ce se întâmpla. Însă, ce trebuie sa știe,  este ca fiecare vârstnic are puncte forte și abilitați care îi ajută să înfrunte încercările vieții. Și da, sunt persoane cu o vulnerabilitate ridicată și au nevoie de ajutor suplimentar.

Marina Almășan : Așa că ferice de cei care au, prin preajma, copii și nepoți, cu care pot comunica chiar și de la distanță! Dar spune-mi, Monica, le influentează, oare psihicul starea de sănătate?

Psih. Monica Enache : – Sigur ca psihicul influentează starea de sănătate, și încă intr-un mod considerabil. Se știe ca, de-a lungul timpului, s-a făcut o mare legătura între starea emoțională și cea fizică. Gândurile noastre determină emoțiile, iar in funcție de natura emoțiilor vom trai stări ce ne vor influența sănătatea. De aceea, când apare discordanță între cele două suntem invadați de emoții negative. Semnalele de alarmă nu vor întârzia sa apăra: sentimente de tensiune, îngrijorare, teama, toate acestea ducând către anxietate. Anxietatea are ca dominantă sentimente de insecuritate generate in special de teama abandonului. La vârsta a treia, anxietatea se manifesta cu o intensitate mult mai mare, ieșind de multe ori din limitele normalului. Cu cât o perioada de nesiguranța este mai mare în timp, deficitul este mai profund, apărând dezechilibrele.

Marina Almășan : Ce recomandări le poți da pentru a face sa treacă cât mai ușor timpul petrecut în casă?

Psih. Monica Enache : Aceasta etapă a vieții este un proces complex și aduce cu sine o serie de modificări pe care doar cei foarte atenți și sensibili le pot observa și accepta. Recomandările pe care eu le pot face nu pot fi generalizate, ele ar trebui adaptate in funcție de fiecare vârstnic.

As merge in primul rând pe deconectarea masivă de la informații pe tema pandemiei și verificarea știrilor doar o dată sau de două ori pe zi.

O minte rigidă gândește in termeni absolutiști, dă sentințe, iar noi putem fi cei mai cruzi judecători ai propriei persoane.

Obiceiuri sănătoase de viața: alimentație sănătoasă, odihna combinata cu activități de relaxare, rugăciune, mișcare in casa( atât cât permite sanatatea), implicarea in activități preferate, placute, lucrări de arta și artizanat( simtul frumosului trebuie sa existe).

Marina Almășan : – Mulțumim pentru sfaturile de care sunt  sigură că cititorii noștri vor ține cont. Oare  faptul ca nu mai pot socializa cu alte persoane de vârsta lor, ca nu își mai pot vedea copiii, nu le scade moralul?

Psih. Monica Enache : – Distanțarea socială ne afectează pe noi toți, dar și mai tare pe ei. Comunicarea cu cei dragi, intâlnirile in  familie, sunt aspecte importante de care orice om are nevoie pentru o viața mai buna. Toți acești factori ii pot conduce către izolare, nesiguranța și implicit stresul psihologic extrem, care aduce, de cele mai multe, ori simptomele depresiei. De aceea, cred ca sprijinul nostru al tuturor, copii, nepoți, comunitate, servicii de îngrijire a sănătății mintale sunt cruciale in aceste momente. Din fericire, putem alege mijloace de comunicare, beneficiind de tehnologia modernă care poate suplini intr-o oarecare măsura lipsa celor dragi.

Marina Almășan : – Dacă tot ai atins acest subiect, ce recomandări ne poți da –  nouă, de data asta – în ceea ce privește relația noastră cu vârstnicii în această perioadă?

Psih.Monica Enache: Mulți dintre noi suntem provocați și ne gândim la ce este mai important, la ceea ce am face pentru familia noastră: părinți, bunici. Cu siguranta, exista confuzie, izolare, suferința, dar o astfel de stare poate provoca și autoreflectie penetrantă, schimbare existențiala și transformare socială. Și da, putem fi aproape de ei și acum, chiar la distanta: conversațiile, explicațiile despre acest virus, menținerea unui sentiment de siguranța este primordial, sprijinul, compasiunea, toate acestea vin in consolidarea relației nostre cu părinții și bunicii.

Marina Almășan : Cum putem să dezvoltăm o gândire pozitivă in toată aceasta nebunie care ne împresoară?

Psih. Monica Enache : – In timp ce împrejurările in care ne aflam pot provoca mult stres, ar trebui sa ne concentram pe interiorul nostru. Istoria omenirii a arătat ca perioadele de criza antrenează un uriaș potențial de dezvoltare umană și personală accentuând autocunoașterea, solidaritatea, umanitatea, curajul. Psihologia modernă ne învață ca o situație nu este stresanta prin sine însăși, ci prin modul in care noi alegem sa o interpretam. Așa ca, igiena mentală va face diferența între starea psihică resimțită de noi toți la finalul acestei etape dificile. Filtrul gândirii noastre reprezintă oportunitatea de a alege următorii pași: de aceea, raționamentul, orientarea activa, depășirea acestor dificultăți sunt esențiale pentru a antrena emoțiile pozitive.

Marina Almășan : Îți multumesc mult pentru acest interviu și am să te rog să-l închei cu un gând al tău,  de psiholog.

Psih. Monica Enache : – Sa avem grija unul de celălalt atât cât putem și cât aceasta situație ne permite, sa fim blânzi, sa ne privim cu intelegere și considerație. Respectul pentru semenii noștri, indiferent de grad de cultura, de etnie, mi se pare ca e vital in armonia dintre oameni. Sa respectam viața sub toate formele ei și nimic rău nu ne va atinge.

Vă doresc din inima multă sănătate, iar rațiunea și echilibrul sa ne călăuzească pașii!

Autor: Marina Almășan

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite