Despăgubiri uriașe pronunțate de CEDO împotriva României în cazul imobilelor naționalizate

Statul român este obligat să plătească despăgubiri uriașe, de peste 15 milioane de euro, cea mai mare sumă de la data aderării României la Consiliul Europei, după ce CEDO a pronunțat 6 hotărâri în care dă dreptate proprietarilor ale căror imobile naționalizate au fost vândute chiriașilor.

02 Octombrie 2020, 13:17 (actualizat 02 Octombrie 2020, 13:20) Știrile TVR |
CEDO, sentință

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat, în ultima săptămână, șase hotărâri împotriva statului român, pentru că nu a reușit să rezolve, în 30 de ani, situația proprietarilor ale căror imobile naționalizate au fost vândute chiriașilor.

Pentru că nu au primit despăgubiri pentru proprietățile trecute abuziv în proprietatea statului, foștii proprietari s-au adresat instanței de la Strasbourg.

„Deși în urmă cu 10 ani statul român se angajase în fața autorităților europene să modifice cadrul legislativ, astfel încât să propună un mecanism eficient de despăgubire a foștilor proprietari, în prezent sunt zeci de mii de dosare nerezolvate, iar în multe cazuri măsurile compensatorii acordate sunt derizorii”, arată, vineri, într-un comunicat de presă, Asociația pentru Proprietate Privată (APP).

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, organism care supraveghează punerea în executare a hotărârilor CEDO de către state, a solicitat României, prin decizia din 14 martie 2019 , să adopte măsuri suplimentare legislative și să prezinte, până la 31 mai 2019, situația dosarelor referitoare la despăgubiri pentru imobile naționalizate. Nici guvernul PSD, nici cel liberal nu au luat vreo măsură concretă pentru cazurile semnalate de CEDO, astfel încât instanța europeană a fost nevoită să rezolve zeci de dosare.

Potrivit APP, este vorba de 103 dosare, care au fost reunite în cele 6 cauze soluționate marți la Strasbourg.

Acum, Statul român este obligat să plătească despăgubiri foștilor proprietari la valoarea de piață, în majoritatea cazurilor adăugând și câte 5.000 de euro daune morale, plus cheltuielile de judecată ocazionate de introducerea acțiunii la CEDO.

În total, potrivit APP, Statul român are de plătit despăgubiri uriașe, de peste 15 milioane de euro.

„Dacă situația acestor proprietari s-ar fi rezolvat în țară, aceștia ar fi primit despăgubiri într-un cuantum mult mai mic, la nivelul grilelor și calculelor realizate de ANRP (prin Comisia pentru Națională pentru Compensarea Imobilelor), în tranșe anuale (timp de 5 ani) și nu ar fi primit daune morale. Prin urmare, CEDO face dreptate, dar și acolo totul a durat mult prea mult: 15-17 ani de așteptare, unii dintre proprietari au încetat din viață. Există și dosare scoase de pe rol pentru că nu au fost introduși în cauză moștenitorii”, mai arată APP.

 

 

sursa mediafax

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 21°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 20°C 20°C
CONSTANTA 20°C 20°C
CRAIOVA 21°C 20°C
BRASOV 19°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI