Desfășurare de forțe în Marea Neagră: 300 de militari români și străini se antrenează pentru lupta împotriva dispozitivelor explozive

Desfășurare de forțe în Marea Neagră, unde aproape 3 sute de militari români și străini se antrenează pentru lupta împotriva dispozitivelor explozive improvizate și contra minelor. La antrenamente, scafandrii au avut de a face cu o situaţie reală, extrem de periculoasă: au descoperit o mină din Al doilea Război Mondial.

04 August 2022, 20:59 (actualizat 04 August 2022, 21:05) Știrile TVR |

240 de militari români și aproximativ 60 de militari din Azerbaidjan, Bulgaria, Franța, Georgia, Statele Unite ale Americii și Turcia se antrenează în Marea Neagră și în Portul Militar Constanța. In timpul antrenamentelor, scafandrii au ajuns la adâncimi de peste 45 de metri și au analizat mai multe zone, timp în care au avut conexiune audio și video cu colegii de la suprafață.

Scafandrii de mare adâncime au găsit chiar și o mina marina din cel de-al doilea Război Mondial. Era acoperită de scoici și vegetație, dar a fost identificată rapid.

În cazul în care găsesc o mină marină în timpul scufundărilor, primul lucru pe care îl fac scafandrii de mare adâncime este să anunțe comandantul navei. Nava este mutată la o distanță de siguranță, mina este identificată, se cer aprobările necesare, și apoi distrusă.

”Forma ei și efectul exploziei ne-au demonstrat că era în stare de funcționare. Nava era la 1.2 km distanță și mina la 45 metri adâncime, totuși șocul transmis în navă a fost considerabil”, a precizat căpitan-comandor Mihai Iordache, locțiitorul șefului secției scafandri de luptă EOD.

La exercițiu participă un elicopter, diverse ambarcaţiuni, un centru specializat în culegerea de date specifice, o celulă de meteorologie și oceanografie, scafandri de mare adâncime și scafandri de lupta.

”Ne-a ajutat, de-a lungul anilor, să ne cunoaștem, să operăm, să avem aceleași procedure sub apă și să ne îmbunătățim interoperabilitatea”, afirmă Comandor Adrian Onțică șeful de stat major al Divizionului 175 Nave Scafandri de luptă.

Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române a declarat că ”în contextul de securitate actual din Marea Neagră, pe fondul agresiunii ruse în Ucraina, Forțele Navale și-au adaptat procedeele de acțiune și desfășurăm activități de instruire cât mai aproape de realitate, conform principiului: instruiește-te așa cum vei lupta.”

Exercițiul multinațional se va încheia pe 5 august.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI