Deşeuri toxice din România descoperite într-un port din Malaezia

19 iulie 2020, 15:28

Ministrul Mediului şi Apelor din Malaezia, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, a precizat că un transport de deşeuri cu o greutate de 1.864 de tone a fost raportat de portul Tanjung Pelepas în data de 3 iunie şi confirmat de Departamentul Mediului drept deşeuri în data de 15 iunie. Oficialul a precizat că în acte transportul era descris drept zinc concentrat.

„Departamentul Mediului nu a acordat permisiunea şi nici nu a primit o înştiinţare din partea exportatorului de deşeuri privind tranzitul în Malaezia” a declarat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man. Acesta a adăugat că praful de cuptor cu arc electric este catalogat drept deşeu toxic potrivit Convenţiei de la Basel.

Departamentul Mediului din Malaezia a contactat autorităţile române pentru a aranja repatrierea celor 110 de containere şi Interpolul pentru a efectua investigaţii ulterioare.

În ultimii ani, Malaezia a devenit principala destinaţie a lumii pentru deşeurile din plastic după ce China a interzis importurile de deşeuri. Autorităţile de la Kuala Lumpur au demarat negocieri cu ţările de unde provin deşeurile pentru a prelua înapoi sute de containere de deşeuri din plastic care au intrat ilegal în ţară.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite