COOLTURA

Desenele Monseniorului Vladimir Ghika, beatificat în 2013, sunt expuse la Muzeul Național de Artă al României

Monseniorul Vladimir Ghika, beatificat în 2013, a fost, pe lângă un apostol al carității și un martir ucis în închisoarea comunistă, și un artist talentat. Aflăm asta acum datorită unei expoziții eveniment deschise la Muzeul Național de Artă. Curatoarea Anna Maria Orban a mers în arhivele Arhiepiscopiei Romano- Catolice și a descoperit desene ale monseniorului, de un mare rafinament. E o premieră și suntem într-un moment de cercetare, spune ea, pentru că odată desenele scoase la lumină, ar trebui să devină material de analizat pentru istorici și specialiști în artă. Un album cu opera artistică a lui Vladimir Ghika ar urma să apară luna viitoare.

13 Iulie 2018, 18:37 |
COOLTURA. Desenele Monseniorului Vladimir Ghika, la MNAR
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Când te uiți la desenele monseniorului Ghika nu poți să nu te gândești la cum s-ar fi împlinit ca artist dacă nu și-ar fi lăsat talentul pentru desen deoparte.

Expoziția de Muzeul Național de Artă se deschide cu două cărți de autor gândite de Vladimir Ghika în întregime - conținut și ilustrații. Desene miniaturale de mare precizie, care arată, pe lângă tehnică, și o fantezie bogată.

Sunt cărți apărute la începutul secolului trecut, Les intermedes des Talloires - are 43 de ilustrații, din care sunt expuse 25 de desene originale, și La visite des pauvres - "Vizitarea săracilor", o pledoarie pentru caritate, pentru care Vladimir Ghika preconiza o variantă cu ilustrații. Desenele sunt, dar ediția n-a mai apărut. Poate se va întâmpla de-acum înainte, speră curatoarea Anna Maria Orban.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 29°C
IASI 27°C 24°C
CLUJ 24°C 20°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 32°C 27°C
BRASOV 25°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI