Descoperiri arheologice importante în Botoșani și Constanța. Obiecte și monede de mii de ani, predate autorităților

21 ianuarie 2023, 20:55

BOTOȘANI

Pasionată de căutarea de comori, Dana Chisăliţă a ieșit la vânătoare în pădurea Gorovei. A fost o zi norocoasă pentru că a găsit, cu ajutorul detectorului de metale, două topoare din bronz. Și, din primele estimări, obiectele ar avea o vechime de aproape 3000 de ani.

”Sunt topoare celtice. Le foloseau pentru ritualuri, din ce știu eu. De la șoseaua principală, cam la 100 de metri în pădure, erau la 45 de centimetri adâncime”, spune Dana Chisăliță, căutător de comori.

Specialiștii spun că județul Botoșani este o zonă bogată în situri arheologice: sunt în jur de 1800 incluse în repertoriul arheologic național, județul din nord estul țării fiind cel mai bogat în astfel de șantiere arheologice.

Dănuț Huțu, director Direcția Județeana pentru Cultură: ”Avem din aceste situri 250 care sunt plasate pe lista monumentelor istorice, e un teritoriu destul de vast și evident că cei care și-au luat aceste instrumente caută. Noi vom începe demersurile, le vom preda muzeului județean, pentru a se stabili valoarea lor patrimoniale.”

CONSTANŢA

În județul Constanța, la Ciobăniţa, trei bărbați au descoperit un vas de proveniență getică, din secolul al III-lea, plin cu monede antice române. Era pe un câmp din localitate.

Oamenii au săpat la 60 de centimetri adâncime pentru a scoate obiectul la suprafață. Au anunțat autoritățile și la fața locului au mers polițiști și arheologi.

”Obiectele în cauză au fost lăsate în custodia arheologilor de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Bărbaţii care au făcut descoperirea sunt deţinători de detectoare de metale, sunt autorizaţi de către instituţia noastră, iar zona în care s-a făcut descoperirea nu este înregistrată că fiind sit arheologic”, relatează Andreea Ambroze purtător de cuvânt IPJ Costanța.

Cei care predau obiectele de valoare găsite întâmplător au dreptul la o recompensă de 30% din valoarea bunurilor. În cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepţională se poate acordă şi o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea obiectelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite